2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elspórolt a BBC 3000 évet Skócia történelméből

2008. október 17. 09:12

Nagyszabású vállalkozásba fogott a BBC: tíz részes, monstre sorozatot készítettek a skót történelemről. Az érintettek azonban egyáltalán nem lelkesednek a műsorért, mondván az angolok elloptak tőlük 3000 évet.

A History of Scotland című dokumentumfilm-sorozat 2 millió fontból készült, ám a helyiek most azzal vádolják a készítőket, hogy az angol alkotók a rómaiak érkezésétől számolják a történelem kezdetét, ám a skótok ősei már 3000 évvel ezelőtt is nagy dolgokat vittek véghez. A novemberben kezdődő, már most is komoly vitákat kiváltó széria készítése során a történészek is sokat vitáztak, és az egyik vezető szakértő ott is hagyta a műsor készítőit, mondván az túl anglocentrikus. Alastair Moffat történész pedig azért bírálta a műsor készítőit, mert szerinte azok alábecsülik Skócia prehisztorikus múltját és építményeit.

A BBC döntése bár sokaknak nem tetszett, mégis egyértelmű volt: ők ugyanis az írásos forrásokban megjelenő történelem alapján dolgoztak, amely i.sz. 84-ben kezdődött, amikor Agricola római tábornok győzelmet aratott a kaledóniai piktek fölött - és amit Tacitus mutatott be. Ez azonban a skótok szerint azért is nem helytálló, mert gazdag prehisztorikus múlttal, és több neolitikus építménnyel rendelkeznek: a Skara Brae-nél található kőkori települést már i.e. 3100 és 2450 között is lakták, míg a Lewis-nál található híres állókövek i.e. 2000-ből származnak. Ironikusnak a leginkább az számít, hogy korábban ezeket a romokat és állóköveket használták fel a műsor tervének reklámozásánál, míg a sorozatban már nem esett róluk szó.

Moffat a médiának adott nyilatkozataiban csalódását fejezte ki a BBC döntése miatt, és szerinte a széria így nem skótok, hanem Skócia történetét meséli el. Allan Macinnes professzor, a Strathclyde Egyetem professzora tavaly novemberben lépett ki a műsor tanácsadói testületéből, és elmondása szerint ő már akkor is nagyon furcsának találta ezt az elspórolt 3000 évet.

A sorozatot kétszer 5 részben mutatják majd be, és az ígéretek szerint a mítoszok élesen elválnak majd a történeti valóságtól, amikor William Wallace, Robert Bruce vagy éppen Stuart Mária történetét mesélik majd el. A két éve készülő dokuszériával a BBC egyértelműen azt szerette volna elérni, hogy a skót történelem újra a figyelem és megbecsülés középpontjába kerüljön, ám a most tapasztaltak nem feltétlen ezt erősítik.

Neil Oliver, régész, a széria műsorvezetője azonban megvédte a lépést, hiszen szerinte elsődlegesen az írásos források jelentik a történelmet, és bár régészként imádta volna, ha akár 12 ezer évet is visszaugranak az időben, ezt mégsem tehették meg - főként az időhiány miatt. A döntést mások is támogatták, mondván a kihagyott részek csupán régészetet jelentenek, és történelemnek csak azt nevezhetjük, amiről vannak írásos forrásaink is. Ennek bemutatása ezért esetleg egy következő sorozatban történhet majd meg.

A műsor csak egy részét képezi a Skócia történelme címmel futó nagyszabású kampánynak: annak során a BBC a tévében, a rádiócsatornákon és az interneten egyaránt népszerűsíti az országrészt. A honlapon interaktív játékok, és audiokalauzok segítik a program minél jobb feldolgozását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár