2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lottópénzből védik az angol örökséget

2008. október 8. 12:03 The Independent

Komoly adománnyal segítik Hadrianus falát és a brit Nemzeti Tengerészeti Múzeumot: az Örökségi Lottóalap által rendelkezésükre bocsátott pénzből mindkét helyen korszerűbb és a látogatók felé nyitottabb környezetet hoznak létre.

A közlemény szerint az Örökségi Lottóalap (Heritage Lottery Fund) 9 millió fontot (közel 3 milliárd forintot) biztosít az intézmények számára, hogy azok jobban szolgálhassák az érdeklődőket. Northumberland esetében, Hadrianus fala mellett 4 millió font felhasználásával egy oktatási központot és új múzeumot hoznak majd létre. A helyi ásatásokat felügyelő alapítvány szerint ezáltal végre lehetővé válik, hogy az eddig múzeumok mélyén porosodó kincseket is bemutathassák.

Erre szükség is volt, hiszen Dan Snow történész szerint a helyi római város, Vindolanda az ókori római Birodalom egyik legfontosabb emléke. Nagyon sok területet a mai napig nem tártak fel, ezért a föld mélye olyan kincseket rejthet, amiről a látogatók nem is álmodnak- lelkesedett Snow.

A Nemzeti Tengerészeti Múzeum a rá eső 5 millió fontot egy új, a Greenwich Park felé néző bejárat kialakítására költi majd, emellett pedig a kiállítást is kibővítik, hogy az „méltóképpen reprezentálja a brit tengeri hatalom évszázadainak máig élő globális hatásait”. Az intézmény igazgatója elmondása szerint új fejezet nyílik a múzeum és a látogatók között: a kiállítás ugyanis érthetőbb és befogadhatóbb lesz.

Voltak még más pályázók is: így például a királynő személyesen kért pénzt a királyi paloták restaurálására, mégis elutasították őket. A Kensington palota rekonstrukcióját ennek ellenére elvégzik, és ott új közkerteket alakítanak ki, illetve a látogatóközpont egy részét is újratervezik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár