2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Peking szerint Kína védelmezi a tibeti kultúrát

2008. szeptember 28. 14:59 MTI

Kína és nem a dalai láma a tibeti kultúra valódi őre - hangsúlyozta a kínai kormány által csütörtökön megjelentetett "fehér könyv", amelyben elutasítja a tartomány kulturális ellehetetlenítésére vonatkozó bírálatokat.

A kiadvány különböző statisztikákat gyújt egybe a tibeti lakosság írni-olvasni tudásáról, az oktatásról, a tibeti nyelvű médiáról és a vallási élet szabadságáról annak bizonyítására, hogy Tibet kulturális megújulást él át, amióta a kommunista Kína 1950-ben ellenőrzése alá vonta.

A "fehér könyv" szerint éppen a Pekinget "kulturális népirtással" vádoló dalai láma az, aki "a kulturális pusztítás valódi forrása". "Tények bizonyítják, hogy a 14. dalai láma és klikkje képviselik és őrzik a régi Tibet elmaradott kultúráját. "Tibet kulturális autonómiájának" követelése nem más, mint politikai összeesküvés, hogy visszaállítsák a teokratikus uralmat Tibet és más, tibetiek lakta tartományok felett, s megvalósítsák Nagy-Tibet függetlenségét. Kína központi kormánya és tibeti vezetése az, amely valóban óvja és fejleszti a tibeti kultúrát" - írta.

Peking bírálói mindenekelőtt a tibeti buddhista kolostoroknak az elmúlt évtizedekben történt lerombolására, a kínai han etnikum egyre nagyobb lhászai és egész tibeti létszámára, valamint befolyására hívják fel a figyelmet.

A kínai kormány különösen a márciusi, buddhista szerzetesek által indított Kína-ellenes megmozdulások óta támadja minden erejével a dalai lámát. Tibet száműzetésben élő spirituális vezetőjét vádolták a zavargások szításával. Az összecsapásokban hivatalos adatok szerint 22-en vesztették életüket, de tibeti források szerint az áldozatok száma ennek sokszorosa. A "fehér könyv" egy hónappal azelőtt jelent meg, hogy várhatóan folytatódnak a Peking és a dalai láma képviselői közötti tárgyalások. Eddig két tárgyalási fordulóra került sor.

Az indiai Dharmszalában működő tibeti emigráns kormány elutasította a legújabb kínai állításokat. "Ha a helyzet kiváló lenne Tibetben, a kínai kormánynak nem lett volna szüksége kiadni a fehér könyvet. Ha a kínai kormány úgy érezné, hogy eleget tettek a tibeti nyelv és kultúra védelméért, szabad bejárást kellene engednie a nemzetközi médiának" - hangsúlyozta a tibeti szóvivő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár