2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Farmer-mánia egy szegedi múzeumban

2008. szeptember 10. 14:57

Október végén a farmer, mint anyag történetéről nyílik kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton közel száz farmernadrágot, - inget, cipőt és egyéb kiegészítőket láthatnak majd az érdeklődők. A kiállítást - a rendezők reményei szerint - egy nagyszabású, sokakat, talán egész Csongrád megyét megmozgató akció előzi meg.

Az ősszel nyíló kiállítás egyik üzenete, hogy manapság a farmert a munkástól a nyugdíjason át a miniszterelnökig mindenki hordja. Igaz, a korábbiakban Magyarországon sokáig az volt a közkeletű hiedelem, hogy e vagány ruhát csak rockerek, a `csövesek` viselik. Az utóbbi évtizedekben azonban minden korosztályt és társadalmi csoportot meghódított a farmer.

A kiállításon végigkövethető lesz a viselet története, a "farmertörténeti őskortól", vagyis az 1870-es évektől napjainkig. Azt demonstrálandó, hogy a farmer az egyik leginkább strapabíró munkásruha egy olyan koszos, olajos darabot is kiállítanak a rendezők, ami szó szerint megáll a saját lábán. Mindezen és a hétköznapibb viseleteken túlmenően lesznek iparművészeti jellegű farmerruhák is, amelyeket a tervezők az eredeti rendeltetésükön túl "továbbálmodtak."

Sokan emlékeznek még az első farmerhez jutás rögös útjaira, örömeire, egyéni mítoszaira. A Móra Ferenc Múzeum ezekre a személyes elemekre szeretne építeni, ezért is hirdet sajátos akciót a közgyűjtemény. A tárlat előkészítői a '70-es, '80-as évek farmeres fotóiból szeretnének egy csokrot összeállítani.

"Akik rendelkeznek ebből az időszakból magukról, barátaikról, szüleiről, nagyszüleiről farmeres fotókkal, kérjük a felvételeket borítékban, névvel és címmel ellátva adják le a Móra Ferenc Múzeum portájára. A borítékra nem más jeligét kell írniuk, mint "farmer". A felvételeket csupán másolásra kérjük, melyeket postán visszajuttatunk tulajdonosához, vagy a kiállítás megnyitása után a portán személyesen átvehetik" - mondja Szabó Magdolna, a múzeum néprajzkutatója, a kiállítás rendezője.

A farmeres fotókat október 10-ig várják a Móra Ferenc Múzeum munkatársai. A beérkezett képeket digitalizálják, nagyítják és így lesznek részei a farmer mindennapjait bemutató kiállításnak. Akik tehát kiállításon szeretnék látni a 30 évvel ezelőtti farmeres nagypapát, apukát vagy férjet, ne habozzanak, vegyék elő a családi fotóalbumot, válasszák ki a témához kapcsolódó felvételeket és adják le a Móra-múzeum portáján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár