2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem kellettek a világháborús kémek Churchillnek

2008. szeptember 1. 14:17

A második világháború befejezése után az akkori különleges kémszervezet vezetője arra kérte Winston Churchillt, hogy ne oszlassa fel őket, mert kiváló fegyver lehetnének a növekvő `oroszveszély` ellen - derül ki a Nemzeti Levéltár legújabb titkosítás alól feloldott aktáiból.

Az ellenséges vonalak mögötti diverzáns tevékenységet összehangoló brit titkosszolgálati egység (Special Operations Executive - SOE) megalakítására 1940-ben került sor, amikor Churchill egy olyan testület létrehozásáról döntött, amely titkos merényleteket, bombatámadásokat hajtott volna végre, de emellett összehangolta volna a kémtevékenységeket és a németek elleni partizánmozgalmakat.

A szervezet több - főként európai - országban tevékenykedett. Az általuk elért eredményeket nagyon sok filmben láthattuk, így például az ő munkásságuk ihlette a Híd a Kwai folyón, vagy a Kémek a Sasfészekben című alkotásokat is.

Éppen ezért Lord Selbone, aki a Gazdasági Hadviselés miniszterként irányította a különleges szervezetet, komolyan tiltakozott az ellen, hogy a Külügyminisztérium alá vonják őket, mert akkor a SOE testületét egybeolvaszthatták volna a hírszerzéssel (Special Intelligence Service). Szerinte őrültség lett volna egy ilyen szervezetet a külügy alá rendelni, mert ők nem tudtak volna megfelelően gazdálkodni velük.

Szerinte a SOE kiváló fegyver lehetett volna mind a növekvő "oroszveszély", mind pedig a közel-keleti "fortyogó vulkánok" problémáinak megoldásában. Sir Winston azonban nem állt kötélnek, és aláírta a testület halálos ítéletét, amely az 1945-ös választások után lépett volna életbe. Bár a szavazásokon ő alulmaradt Clement Attlee-vel szemben, ez nem befolyásolta a SOE sorsát: Attlee is a feloszlatás mellett foglalt állást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár