2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

400. születésnapját ünnepli Québec városa

2008. július 2. 12:12

Fennállásának négyszázadik évfordulóját ünnepli július 3-án a kanadai Québec városa: 1608-ban ezen a napon alapította meg Samuel de Champlain francia felfedező a települést.

A Szt. Lőrinc-folyó mentén létrejött Ville de Québec Észak-Amerika egyik legrégebbi városa, amelyet az Új-Franciaország atyjaként számon tartott Champlain kifejezetten azzal a céllal alapított, hogy a francia kolónia központja legyen. A városka és az azonos nevű provincia igazán csak XIV. Lajos, a Napkirály uralkodása alatt indult fejlődésnek, a 17. század végére már Nouvelle France katonai, gazdasági és politikai központja lett.

A brit és francia ellentétek kiéleződésével a franciák városfalat építettek az angolok betörésétől tartva, a Mexikótól északra páratlan építményt 1985-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Az 1756-ban kirobbant hétéves háborúban a britek hevesen támadták a várost, amely a háború végére felügyeletük alá került. Elkerülendő a franciák brit területekre való vándorlását, a britek 1774-ben törvényben mondták ki, hogy a québeciek megtarthatják nyelvüket, és katolikus vallásukat.

1840-ben, Kanada tartomány megalakulását követően Québec Kingstonnal, Montreallal, Torontóval és Ottawával felváltva volt a terület fővárosa. A francia gyökereihez mind a mai napig erősen ragaszkodó Québec a II. világháború alatt, 1943-ban és 1944-ben két fontos konferenciának is helyt adott, a normandiai partraszállás nagy részét ezeken a konferenciákon egyeztette Winston Churchill és F.D. Roosevelt.

A páratlan szépségű és hangulatú város ma mintegy félmillió ember otthona, többségük egyáltalán nem vagy csak bájos akcentussal beszél angolul. Az óváros, vagy ismertebb nevén a Vieux Québec olyan látnivalókat kínál a turisták számára, mint a városképet uraló, ma már szállodaként működő Frontenac vár, a Notre Dame vagy a kikötő.

Québec egyébként nem akármilyen módon készül 400. születésnapja megünneplésére: hatalmas tűzijáték, 1000 közreműködőt felvonultató szabadtéri opera, utcai művészek, kiállítások és koncertek várják a polgárokat. Az októberig tartó ünnepségeken fellép a város világhíres szülötte, Celine Dion, és tiszteletét teszi a Cirque du Soleil társulata is.

Július 3-án 11 órakor pedig szerte Kanada 400 városában 400 másodpercen át szólnak majd a toronyórák a La Charmante néven emlegetett város tiszteletére, amelynek csak egy fájdalma van: kanadai nagyvároshoz méltatlanul 1995 óta nincs jégkorongcsapata, mivel az anyagi nehézségekkel küzdő Québec Nordiques kénytelen volt Amerikába költözni, ahol Colorado Avalanche-ként ért el szép sikereket az NHL-ben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár