2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milliárdok egy kortárs művész vázlatáért

2008. július 2. 09:10

Francis Bacon (1909-1992) önarcképéhez készült három tanulmánya 17,3 millió fontért, azaz 5,2 milliárd forintért kelt el a Christie's londoni kortárs művészeti árverésén.

Pilar Ordobas, a Christie's háború utáni és kortárs művészeti igazgatója szerint a vételár a globális műkincs iránti töretlen bizalomról tesz tanúbizonyságot. Francis Bacon portréja, amelyhez a három tanulmány készült, a művész által festett önarcképsorozat első darabja. A három tanulmány az 1970-es évek közepén készült Párizsban, akkor egy magángyűjtő vette meg, s a nagyközönség most láthatta első ízben.

Az aukción rekordáron, 12,9 millió fontért (csaknem 3, 86 milliárd forintért) cserélt gazdát Jeff Koons szoborkompozíciója, az 1995 és 1999 között született Balloon Flower Magenta. Ez a legmagasabb ár, amelyet árverésen valaha egy amerikai képzőművész alkotásáért fizettek. A 2,75 méter magas, rozsdamentes acélból készült alkotás egy bíborszínű, "léggömbökből" formázott virágra emlékeztet.

A londoni árverésen 11,8 millió fontért (3,53 milliárd forintért) ütötték le Lucian Freud, Sigmund Freud unokája által festett aktképet, a Naked Portrait with Reflection című, 1980-ban festett alkotást. A művet a Christie's Lucian Freud egyik legfontosabb alkotásaként hirdette, a vételár a művész alkotásaiért eddig kifizetett második legmagasabb összeg.

Egy hónappal ezelőtt Lucian Freud életnagyságú, alvó aktot ábrázoló festményéért, amely 1995-ben készült, a Christie's New York-i árverésén 33,6 millió dollárt (5 milliárd 18 millió forintot) fizettek - ez rekordárnak számít egy élő művész esetében.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár