2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Politikai propagandisták formálták Arthur király alakját

2008. július 1. 16:13

A francia történészek egy konferencia és kiállítás kapcsán azzal vádolták meg angolokat, hogy Arthur király legendáját politikai okokból találták ki és használták fel ellenük.

Volt, amikor ilyennek látták

Szerintük egy hasonló karakter - akinek létezéséről egyébként a mai napig vitáznak a kutatók - egy walesi katona lehetett, akinek nagyon jó kapcsolatai voltak a britekkel, és esküdt ellensége volt az angolszászoknak.

A Rennes-i Egyetemen jövő hónapban megrendezésre kerülő konferencián és kiállításon a Daily Telegraph-nak adott nyilatkozatok szerint olyan bizonyítékokat fognak bemutatni, amelyek egytől-egyig azt támasztják alá, hogy a legenda folyamatos táplálása és életben tartása a mai napig az angol nacionalizmus egyik központi eleme.

Az előadások rezüméje szerint kiemelt szerepet szánnak majd annak, hogy a történészek miként csatlakoztak és támasztották alá a költők és más művészek alkotásait, hogy azokból szép lassan tények váljanak. Ezt a célt szolgálta az is, hogy az Arthur-képet a mindig aktuális koreszményekhez közelítették: a királyt Alfred Lord Tennyson például egy tisztességes angol úriemberként mutatta be, míg ma egy római katonatisztben szeretnénk megtalálni a legendás király figuráját.

A kiállítás kurátora, Sarah Toulouse szerint Arthur király mitikus alak, akit egy adott pillanatban nyilvánvaló politikai okokból változtattak történelmi figurává. Ha ugyanis tényleg létezett volna, több valódi történeti bizonyítékunk lenne erről - állítja. A király mitologikus voltára a történetek univerzalitása és tipikussága utal: a mese legkorábbi elemei a 7. századi folklórból származnak, míg a ma is ismert történetet a 13. században alakították ki.

Bár a történet összes szereplője és helyszíne a Brit-szigetekhez kötődik, a franciák mégis azzal érvelnek, hogy a történet születésekor nagyon sok francia terület volt brit tulajdonban, ezért a király ugyanúgy az ő tulajdonuk is. A kiállítás legérdekesebb része a történet elterjedésének gyorsaságával kapcsolatos szekció lehet: a király legkorábbi ábrázolásai érdekes módon a Modenai székesegyházban találhatók, ahol 1120 körül festhették azokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár