2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Skót származású lehetett Arthur király mágusa

2007. augusztus 30. 11:00

Egy új könyv szerint egész mostanáig mindenki figyelmen kívül hagyta azt, hogy valójában az egész történet Skóciában játszódott.

Míg az angolok, walesiek és franciák egyaránt a magukénak tartják a varázslót, ez az első alkalom, hogy valaki Camelotot a korábbi skót határtól északra próbálta meg elhelyezni. Adam Ardrey amatőr történész ugyanis azt állítja, hogy hat évig tartó kutatással bebizonyította: Merlin valójában 540-ben született Hamilton városában egy skót, Morken nevű törzsfő fiaként. A valóságban nem volt varázsló, hanem tudósként és politikusként ismerték, és 618-ban Dunipace-be tartva gyilkolták meg, és később Drumelzier-ben temették el.

A Finding Merlin - The Truth Behind the Legend (Merlin nyomában - Az igazság a legenda mögött) című könyv szerzője szerint a keresztény történészek egytől egyig megpróbálták eltitkolni Merlin skót gyökereit, és azt is, hogy Arthur valójában egy 559-ben született skót hadúr volt. Elmondása szerint erre utal az is, hogy míg az ismeretterjesztő művek megállnak a skót határnál, az egykori mitikus király négy csatáját vívta meg Loch Lomondside mellett. "A filmekben angol királynak ábrázolják, ám ő igen messze állt ettől a képtől. Pont az angolok elleni harccal tette szert hírnévre" - állítja.

Ennek ellenére a szerző azt is elfogadja, hogy aki az Arthur-legendát bolygatja, hamar nevetségessé válhat. Szerinte ugyanis ahogy megemlíti akár Merlint akár Arthurt, "az emberek nevetésben törnek ki. Egyetlen tiszteletreméltó Cambridge-i történész sem akar az a fickó lenni, aki az ő életükkel foglalkozik. Én azonban nem vagyok hivatásos történész: csak megpróbáltam értelmet adni a történelemnek."

Eddigi ismereteink szerint Merlin alakját Geoffroy de Monmouth alkotta meg a 12. században a wales-i tradíciókból és Myrddin és Ambrosius próféták alakjából. A 13. századi francia és angol románcok után a történetet a 15. században Sir Thomas Malory vetette papírra, aki Merlint már Arthur tanácsadójaként mutatta be. Lord Tennyson művében már ő irányította Camelot építését. A legenda a filmgyártással is fennmaradt, és több filmben is hasonlóképp mutatták be a mágust.

Korábban arról számoltunk be, hogy Merlin, a kelta legendák és az Arthur-mondakör nagy varázslója valós személy volt: igaz nem mágus, hanem egy harcias törzs királya, aki Anglia északi részén élt és a 6. században jelentős győzelmet aratott a földjére betörő ír hódítók felett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár