2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ukrajnában lehet Akhilleusz sírja

2008. május 19. 09:00

Nyílhegy fúrta át egy kétezer éves csontváznak a sarkcsontját, amelyre gödörásás közben bukkantak a közép-ukrajnai Nikopol városában.

A leletről beszámolva a Komszomolszkaja Pravda című napilap megszólaltatta Miroszlav Zsukovszkijt, a Nikopoli Állami Néprajzi Múzeum igazgatóhelyettesét. Ő elmondta, hogy a temetkezési helyen három személy csontvázát találták meg, közülük az egyik sarkcsontja bronz nyílheggyel volt átfúrva.

A leletet megvizsgáló zaporizzsjai régészek az újság szerint nem tartották elképzelhetetlennek, hogy annak köze van Akhilleuszhoz, mert a környéken sok a szkíta temetkezési hely. Márpedig - állították - a szkíta területeken nagy volt Akhilleusz kultusza, amit az is bizonyít, hogy a nomád nép temetkezési helyein, a kurgánokban találtak az antik hősről készült ábrázolásokat.

Úgy vélték, nem kizárható, hogy a Trójánál halálos sebet kapott harcost nem hamvasztották el, hanem tetemét elszállították és valahol hazája közelében temették el. Ennek folytán - tették hozzá - sokan reménykedtek abban, hogy egyszer a Kaukázus vidékén vagy a Krímben bukkannak a hős sírjára.

Az Ukrán Tudományos Akadémia Kijevi Régészeti Intézetének tudósai viszont a lelet vizsgálatából semmiféle ilyen értelmű a következtetést nem vontak le. Ljudmila Litvinova, az intézet biorégészeti osztályának vezetője kifejtette: a nikopoli csontváz, s annak koponyája olyan rossz állapotban volt, hogy a személy külsejét nem lehetett rekonstruálni, tehát nem lenne ildomos kapcsolatot keresni a csontok és az ókori görög hős között.

Az viszont tény - fűzte hozzá -, hogy sem Ukrajnában, sem más országban eddig még nem találtak olyan emberi maradványt, amelynek hasonló sérülése lett volna. A nyílvesszővel átfúrt sarokcsont Nikopol város múzeumába került, a lelet többi részén a kijevi régészeti intézetben további vizsgálatokat folytatnak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár