2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiásták a trójai háború hősének palotáját

2006. március 30. 13:00

Megtalálták a Homérosz által is emlegetett hős, a trójai háborúban kulcsszerepet játszó Aiász palotáját - közölte az ásatást vezető görög régész hétfőn a sajtóval.

A mükénéi-korból származó, 3500 éves épületegyüttest Szalamisz szigetén, Athéntól nyugatra találták meg. A régészcsoport az elmúlt hat évben Kanakia lejtőin egy 750 négyzetméteres, négy szintes, és legalább 33 szobából és más épületekből álló palotát tárt fel. A palotában ciprusi és anatóliai eredetű tárgyakat is találtak, melyek a keleti kereskedelemre utalnak. A legértékesebb ezek közül egy ciprusi bronz tálentum, és egy II. Ramszesz fáraó pecsétjével ellátott páncél darabja.

A Kychreia nevű palota-együttest a korábban talált régészeti leletek közül egy i.e. 1. századból származó, az athéni Akropoliszon talált kődarab is megemlíti, de a név Sztrabón és Hésziodosz híres munkájában is feltűnik. Az ásatásokat vezető régész, Yiannos Lolos szerint az utazók és a régészek már a 19. század eleje óta keresték ezt a várost. Szerinte a felfedezés különleges, mert ez az azon kevés esetek egyike, amikor Homérosz történeteit régészeti leletekkel igazolják.

Lolos biztos benne, hogy a trójai háborúban Akhilleusz mellett harcoló Aiász király palotáját találta meg. Erre utal az is, hogy a palota nagyjából i.e. 1180 körül pusztult el, így valószínűleg Aiász lehetett az utolsó király, akinek elhajózásával a királyság széteshetett. A leletek szinte tökéletesen egybevágnak az Iliászban leírtakkal: a palota pontosan olyan fenyők alatt állhatott, mint amit Homérosz a hajóhad szalamiszi gyülekezésekor leírt - mondta el Lolos a sajtónak.

Az Iliász Aiászt egy falhoz hasonlítja, ugyanis olyan hétrétegű pajzsot viselt melyről lepattant minden támadás. Erre szüksége is lehetett, hiszen nem rendelkezett semmiféle isteni, vagy természetfeletti erővel. Trója bukása után azonban - Szophoklész szerint - öngyilkosságot követett el.

Lolos és csoportja az ásatás befejezésével sem pihennek, és továbbra is az Iliászt használják kalauzul: Nesztór király palotája nyomába erednek Püloszon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár