2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sci-fi regényben álmodott birodalmáról Hitler

2008. május 14. 13:00

Kortárs alternatív történetírás a népszerű irodalomban

Az 1980-as és 1990-es években egyre népszerűbbé vált az alternatív történetírás, ami Harry Turtledove felbukkanásának, a steampunk (gőzpunk) művészeti irányzat megjelenésének, és két sorozatnak, a Gregory Benford által szerkesztett "What Might Have Been", és a Mike Resnick által szerkesztett "Alternate ..." sorozatnak, köszönhető. Erre az időszakra esnek S.M. Stirling, Kim Stanley Robinson, Harry Harrison, Howard Waldrop és más írók alternatív történeti munkái is.

A kilencvenes évektől Harry Turtledove az alternatív történetírás legtermékenyebb írója. Könyveiben a Dél megnyeri az amerikai polgárháborút (11 részes sorozat 1997-2007), vagy a második világháború idején földönkívüliek rohanják le a Földet. Egyik novellája abból a feltételezésből indul ki, hogy az utolsó jégkorszak idején Amerikát nem népesítették be Ázsia felől, aminek következményeként még mindig mammutok és hominidák élnek a kontinensen. További témái között szerepel, hogy a nácik megnyerték a második világháborút, a spanyol Armada győzelmet aratott az Erzsébet-kori Anglián, és William Shakespeare kapta azt a feladatot, hogy műveivel felkelésre buzdítsa a szigetlakókat a spanyol hódítók ellen.

Turtledove Richard Dreyfussal együtt írta a "The Two Georges" című regényt, amely azt járja körül, mi lett volna, ha George Washington és III. György angol király békét köt, és az amerikai gyarmatok az Egyesült Királyság uralma alatt maradnak. Egy kétrészes sorozatában a japánok nemcsak lebombázzák Pearl Harbort, hanem el is foglalják a Hawaii-szigeteket. 2005-ben megjelent két novellájában Észak-Amerika keleti partja nyolcadik kontinensként az Atlanti-óceán közepén helyezkedik el. Alapműnek számít Keith Roberts "Pavane" (1968) című írása is, amelyben a spanyol Armada 1588-ban nem semmisül meg egy gondviselésszerű viharban, és elfoglalja Angliát.

A modern alternatív történetírás legkedveltebb témája a nácik második világháborús győzelme. Néhány műben a náci Németország elfoglalja az egész világot, más írásokban a világ nagyobb részét, de az "Amerika erőd" még nem esett el. Robert Harris "Fatherland" (1992) című könyve a náci győzelem utáni Európában játszódik. A regényben szereplő társadalom és események sokkal hihetőbbek, mint a többi hasonló témájú műben. Néhány író ugyanis a kiindulópont után a jövőből vagy egy időutazásból eredő időmegosztásokat alkalmazott (például James P. Hogan: The Proteus Operation (1986) és Michael P. Kube-McDowell: Alternities (1988)).

Norman Spinrad 1972-ben megjelent "Vas álom" (The Iron Dream) című könyvében Adolf Hitler a húszas években Észak-Amerikába menekül, ahol sci-fi regényt ír. Newt Gingrich és William R. Forstchen "1945" című regényében az Egyesült Államok a második világháborúban csak Japánt győzi le, Németországot nem, így a hidegháború nem a Szovjetunióval, hanem Németországgal zajlik. A műnek nem jelent meg az ígért folytatása, ehelyett a két író az amerikai polgárháborúról írt trilógiát, amelynek első kötetében a Konföderáció megnyeri a gettysburgi csatát. L. Neil Smith "The Probability Broach" (1981) című írása az Egyesült Államok szövetségi kormányának bukását írja le a Whiskey-felkelés során.

A legújabb időutazós írások már nem csak egyéneket, hanem egész társadalmakat visznek a múltba, hogy újabb idősíkot alapítsanak. Az időutazás természeti katasztrófa, fejlettebb technológiával rendelkező földönkívüliek vagy rosszul sikerült emberi kísérletek révén történik.

S.M. Stirling "Sea of Time" trilógiájának "Island" című kötetében Nantucket-sziget lakói a bronzkorba kerülnek, ahol megalapítják a világ első szuperhatalmát. Eric Flint "1632" sorozatában egy nyugat-virginiai kisváros tesz időutazást a 17. századi Európába, ahol forradalmat robbant ki a Habsburgok ellen. John Birmingham "Axis of Time" trilógiájában az ENSZ haditengerészeti erői 2021-ből 1942-be mennek vissza, ahol segítik a szövetségesek harcát a németek és a japánok ellen (fejlett fegyvereikkel legalább annyi kárt okoznak, mint jót).

A cikk jövő heti folytatásban történeti vizekre evezünk, és a legismertebb történészek alternatív történelmi kalandozásait mutatjuk majd be.

(Felhasznált irodalom: Wikipedia)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár