2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Terroristának tartják az amerikai hatóságok Nelson Mandelát

2008. május 7. 10:00

A szabadság nemzetközi szimbólumának számító, Nobel-békedíj nyertes Nelson Mandela az Egyesült Államokban a mai napig a kiemelt terroristák listáján szerepel.

Mandela és politikustársai azért szerepelnek a listán, mert pártjukat, a Dél-Afrikában ma is hatalmon lévő Afrikai Nemzeti Kongresszust az 1970-80-as években a hatalmon lévő kormányzat terroristának bélyegezte. Más országok pedig, így az Egyesült Államok hamar átvették és alkalmazták ezt a terminológiát.

Fotó: Getty Images
Az amerikai külügyminiszter, Condoleeza Rice szerint a helyzet igencsak "kínos", és ígéretet tett arra, hogy a Kongresszus hamarosan helyrehozza a hibát. Rice szerint a Szenátusnak jelenleg minden alkalommal speciális engedélyt kell kiadnia, ha a párt, vagy éppen a dél-afrikai kormányzat bármely tagja az Egyesült Államokba szeretne utazni. A szervezet tagjai közül már sokan szembesültek azzal, hogy megtagadták tőlük a vízumot, vagy éppen hossza kikérdezésre fogták őket a reptereken, amíg a követség be nem szerezte a szükséges papírokat.

A helyzet azonban megváltozhat: a szenátus nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottsága egy olyan törvényt terjeszt be, amely az ANC egykori és jelenlegi tagjait is levenné a terrorgyanús személyek listájáról. A törvény támogatói szerint erre már akár Mandela 90. születésnapja, azaz július 18-a előtt sor kerülhet majd.

AZ ANC egyébként nincs egyedül a listán, és olyan illusztris szervezetekkel szerepel együtt, mint a Hamász, vagy az IRA.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár