2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tojásfehérjével kenték be az agyaghadsereget

2008. április 21. 13:00

A kínai terrakotta katonákat, az ország első császárának sírját őrző közel 7000 figurát elkészítésükkor tojásfehérjével kenték be - állítják német és olasz kémikusok.

A kutatócsoport szerint a a  tojásfehérje, illetve az abban található albumin szolgált kötőanyagként a figurák festése, és az arra felkent lakkréteg között. Catharina Blaensdorf, a Müncheni Műszaki Egyetem kutatója szerint a tojásfehérje általában nagyon stabil kötőanyag. A víz sem oldja fel, és nagyon ellenálló a nedvességgel és a levegő páratartalmával szemben. Kolléganője, Ilaria Bonaduce, a Pisai Egyetem kutatója szerint a tojás proteinje jobban megkötötte a lakkot is, illetve összefüggőbbé és egységesebbé tette a festést is.

A Journal of Cultural Heritage című szaklapban megjelent tanulmányukban (The binding media of the polychromy of Qin Shihuang's Terracotta Army) a kutatók kifejtik, hogy a vizsgálatokat a szobrokból vett apró minták alapján végezték. A kutatók szerint a vizsgálatok arra mutatnak, hogy a kötőanyag egyfajta állati ragasztó lehetett. A vizsgálatok során sikerült a festékanyagokat is azonosítani, így mostanra biztos, hogy a katonákat szivárványszínűre festhették. A most tett felfedezés is arra utal, hogy a katonákat az örökkévalóság számára szerették volna megőrizni.

A terrakotta figurák vizsgálata során korábban nyolc mester műhelyének jegyét azonosították: egyesek a császári udvarból, míg mások a közelből származtak. Ennek ellenére a mai napig igen keveset tudunk az agyaghadseregről. A felfedezés azért is lehet jelentős, mert a katonák készítésének idején, azaz i.e. 210 körül a görög és római mesterek is a tojásfehérjét használták kötőanyagnak a fal- és más festmények esetében.

A kutatás ezen kívül talán a katonák konzerválásában és állagmegóvásában is segíthet majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár