2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fellapozzák az online világkönyvtárat

2009. április 7. 11:04 MTI

A világ minden részén lévő könyvtárak és archívumok kincseit - könyveket, hangos dokumentumokat és más anyagokat - az internetezőknek ingyen rendelkezésére bocsátó UNESCO digitális világkönyvtárat (francia rövidítéssel: BNM) április 21-én avatják fel az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének párizsi székházában.

A világhálós kulturális intézmény hét (angol, arab, francia, kínai, orosz, portugál és spanyol) nyelven segíti a kutatómunkát és a szörfölést a neten, ezen kívül még számos nyelven ajánl majd fel tartalmakat - tájékoztatott hétfői közleményében az UNESCO.

Az ENSZ és 32 partnerintézményének kezdeményezésére kialakított rendszert az amerikai kongresszusi könyvtár fejlesztői dolgozták ki, a washingtoni intézmény volt a projekt egyik legfőbb támogatója. A BNM létrehozásában jelentős részt vállaltak olyan országok könyvtárai is, mint Szaúdi Arábia, Brazília, Kína, Egyiptom, Franciaország, Japán, Nagy-Britannia és Oroszország - részben a tartalmak, részben a technikai részletek tekintetében.

"A nemzetközi megértés előmozdítása mellett a projekt célja növelni az interneten megtalálható kulturális tartalmak mennyiségét és azokat az oktatók, a diákok és a nagyközönség rendelkezésére bocsátani" - hangoztatta az UNESCO, hozzáfűzve, hogy további célja "támogatni a soknyelvűséget és a nem latin nyelvek internetes elérhetőségét."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár