2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Francia kutató dolgozta fel a magyar parlamentarizmus történetét

2008. április 15. 14:00

Aligha véletlen, hogy egy francia kutató eredt a magyar rendi parlamentarizmus történetének a nyomába: ott ugyanis az abszolutizmus felszámolta az érdekképviselet hasonló formáit.

A politikai intézmények tekintetében Magyarország különleges esetnek tekinthető az európai történelemben. Miközben a korabeli Európára a rendi gyűlések leáldozása a jellemző, Anglia mellett egyedül Magyarországon marad fenn kétkamarás országgyűlés, és így a Habsburg Birodalmon belül ez az egyetlen állam, amely körmeszakadtáig és töretlenül ragaszkodik parlamentáris mivoltához. A "régi rendszer" országgyűlése egyszerre az uralkodó hatalmának ellensúlya, a köz- és magánjog forrása, a tisztségviselők és előkelőségek találkozóhelye és egyszersmind az eljövendő politikusok kiképző iskolája.

Az 1848-1849-es, illetve a dualizmus kori országgyűlési rend tehát szilárd, évszázadokon át kiépített alapokra támaszkodott. Mindeközben a magyar parlamenti intézmény, a 19. századi európai liberalizmus egyik bölcsője, nem volt képes megfelelni a demokrácia kihívásának. Elidegenítette a lakosság felét alkotó nem magyar nemzetiségeket, s a történeti Magyarországot elsodorta az 1914-1918-as háború kataklizmája.

A kötet szerzői szigorúan kronologikus alapon, szakterületüknek megfelelően osztották fel maguk között a feladatot, a magyar parlamentarizmus történetének feltárását. Jean Bérenger-ra hárult a 17-18. század tanulmányozása, majd Kecskeméti Károly vette át a stafétabotot az igen hosszú 19. század elemzéséhez. E könyv a magyar parlamentarizmus történetéről készült első - eredetileg francia nyelven készült - szintézis. Miközben figyelembe veszi a magyar történeti szakirodalom eredményeit, elsősorban magyar és külföldi levéltári forrásokra, diplomaták beszámolóira és sürgönyeire valamint parlamenti kiadványokra, szövegkiadásokra épül.

A Benda Kálmán emlékének szentelt kötet kimerítően alapos: abból az országgyűlés illetve a törvényhozás történetének minden apró részletét és fejezetét megismerhetjük a sérelmek világától az együttműködésen át a magyar középkor utolsó intézményeinek alkonyáig. A művet gazdag jegyzet- és térképapparátus teszi könnyen megérthetővé és feldolgozhatóvá. A parlamenti élet felfedezése során pedig könnyen rádöbbenhetünk arra, hogy az egykori és mai helyzet közti párhuzamok hangsúlyozására az egyértelmű értelmezési helyzet miatt nincs semmi szükség.

Jean Bérenger - Kecskeméti Károly: Országgyűlés és parlamenti élet Magyarországon, 1608-1918. Napvilág Kiadó, Bp., 2008. 477 o. 3900 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár