2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalapács alatt az első magyar nyelvű tankönyvek

2008. március 25. 18:00

Az első kémiával, fizikával, matematikával vagy ásványtannal foglalkozó magyarnyelvű iskolai tankönyvek kalapács alá kerülésével kelt feltűnést a Honterus Antikvárium aukciója.

Ezek közül is kiemelkedik a Kolozsváron 1786-ban kiadott Magyar Minerologia. Benkő Ferencz ezzel magyar nyelven először megjelent munkájával megteremtette a tudomány magyar szaknyelvét. A könyv kikiáltási ára 120 ezer forint, de ebbe az árba beletartozik egy 1782-es kiadású hasonló témájú tankönyv, Werner Ábrahámtól.

Ennél olcsóbban, 50 ezer forintért lehet hozzájutni az első magyarnyelvű kémia tankönyvhöz, Kováts Mihály: Chémia vagy természet titka című négyrészes munkájához. A kémiakönyv megjelenési dátuma 1807.

Molnár János jezsuita szerzetes első műve ókori műalkotásokat, építészeti emlékeket ismertet időmértékes verselésben, és ebben a minőségében az első magyar régészeti munkának tekinthető. Ezért a kilenc részből álló tételéért 150 ezer forintról lehet licitálni.

Míg a másik Molnár által jegyzett "A természetiekről, Nevvton tanitványinak nyomdoka szerént hat könyv" 120 ezer forintért érhető el. Ezt, az első magyar nyelvű fizikakönyvet 1777-ben nyomtatták ki.

Mindazonáltal Molnár hatása az irodalomtörténetben és a magyar nyelvért folytatott küzdelmekben jelentős, közvetve azonban - nemcsak fizikai munkájával - a fizika fejlődésére is erősen hatott. A Régi Jeles Épületekről című műve hatására kezdte meg Révai Miklós agitációs munkáját a magyar nyelvű tudomány művelése mellett.

A Physiologiának rövid sommája, az első magyarnyelvű élettannal foglakozó könyv, egyben az első magyarnyelvű egyetemi tankönyv. Rácz Sámuel Pesten 1789-ben kiadott rézmetszetű táblákkal díszített szép könyve 40 ezer forintról indul.

Elsőségével tűnik ki Budai Ésaiás: Oskolai Magyar Új Átlás, amelyet Debrecenben metszettek és nyomtattak 1804-ben. A Koehler latin nyelvű atlasza után készült kiadvány fő érdeme, hogy az első, 1800-ban kiadott atlasznál is következetesebb, egységes a magyar névírás, a térképek rajzolta finomabb, a metszés kiváló. Az atlasz kikiáltási ára 120 ezer forint.

A legdrágábban, 1,2 millió forintért kínált tétel is igazi unikum, mert Bél Mátyás főművének, a Notitia Hungariae Novae Historico Geographica, Az újkori Magyarország történeti-földrajzi ismertetésének mind a négy, a szerző életében elkészült kötetét tartalmazza. Bél igazi polihisztorként működött, művében a teljes Magyarország történeti-topográfiai leírását kísérelte meg vármegyék szerinti felosztásban. (1735 és 1742 között a Notitia anyagának mintegy harmada jelent meg Bécsben, négy kötetben. A mű nagyobb része, tízezer fólióoldal, kéziratban maradt.). A kötetekhez Mikoviny Sámuel készített kitűnő megyetérképeket. Bél Mátyás nagyszabású vállalkozása a korabeli Európában egyedülálló teljesítmény volt.

Pázmány Péter bíboros, esztergomi érsek, Magyarország prímása összes munkáit 1894-1911 között adták ki, 15 kötetben. Az árverési tétel a sorozat valamennyi kötetét tartalmazza, - ez is igen ritka. Ám az eladásra felkínált egészbőr-kötésváltozat összesen 30 példányban készült! Ezért aztán nagyon méltányos érte a 240 ezer forintos kikiáltási ár.

A Honterus aukcióját március 28-án tartja, addig a könyvek a Múzeum körúti antikváriumban tanulmányozhatók.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár