2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Időutazás a budai Vár gyomrában

2008. március 13. 09:00

Több mint 2 ezer négyzetméteres kiállítás nyílt a budai Sziklakórházban. A tárlat időutazás a Várhegy múltjába, a háborús orvoslás és polgári védelem ismeretlen világába.

A kiállítást Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára nyitotta meg, az eseményen ott volt Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, és Badacsonyi Szabolcs, a Szent János Kórház, az `anyaintézmény` megbízott főigazgatója.

"A természet alkotta budai Vár alatti barlangrendszer más sorsot is megélhetett volna"
- kezdte megnyitóját Ujhelyi István. Sok szenvedés tanúi voltak ezek a sziklafalak, különösen a második világháború finisében, Budapest ostromakor  - emlékeztetett rá, és örömét fejezte ki, hogy most a legbékésebb iparág, a turizmus szolgálatába áll a Sziklakórház.

A korai századokban előbb búvóhely volt, majd sebesülteket rejtegettek benne a törökök, termeiben az 1848-a forradalom lovas szekéren beszállított sérültjeit, majd az első világháború katonáit is operálták. A második világháború előtt értékőrző, a kormányzati méltóságok számára igénybe vehető óvóhely létesítését vette tervbe néhány magánvállalkozó. A költségek kímélése miatt a meglévő barlangokat kívánták erre a célra átalakítani, illetve átépíteni. Az építkezés során a meglévő üregeket összekötötték, és bejáratot nyitottak a Lovas út felől.

A már folyó építkezést később átvette a főváros, és sebészeti szükségkórházat létesített a tervek részleges átalakításával. 1943 végére a kórház üzemképes volt, a mintegy 300 személyes kórházban 600-700 embert ápoltak az ostrom alatt, a teljes barlangrendszerben pedig csaknem 20 ezer katona és környékbeli budai polgári lakos bujkált 1945 februárjában.

A kórház-múzeumot légkondicionálással látták el, de nemcsak ez működhetne, hanem egy esetleges termonukleáris támadás esetén a "koros" röntgengép és a műtő is, a levegőszűrő berendezés is üzemképes lenne.  A kórtermekben fekvő figurák ágya alatt ott a papucs, az éjjeliszekrényükön a Szit-szappan. Az 56-os sebesültek külön kórtermet kaptak, a rádióból Nagy Imre hangja szól. A harcok során forradalmárokat éppúgy ápoltak itt, mint szovjet katonákat.

Kétféle túraajánlattal szolgál a Sziklakórház: az egy órás a kórház teljes területét bemutatja a műtőktől a kórtermeken át a működő 60-as évekbeli gépészetig (elektromos kapcsolórendszer, harcigáz-szűrő rendszer, víztározó.) Ez magában foglalja a félórás rövid túrát a hadiorvoslási kiállítással, de többletként megtekinthető még a teljes polgári védelmi kiállítás is. A kórház csak vezetővel látogatható, e-mailen vagy telefonon kell bejelentkezni.

Hétfőn szünnapot tartanak, kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 18 órakor indul a vezetés, szombaton és vasárnap három időpont közül választhat az érdeklődő: 16, 17 és 18 óra. Előzetes egyeztetéssel 10 fő fölött máskor is fogadnak látogatókat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár