2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Törvény a Táncsics-börtön visszaadásáról

2007. november 21. 15:00

Elfogadta a parlament a Táncsics börtönét is magában foglaló épület visszaadásáról szóló magyar-amerikai megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt.

Az ingatlancseréről szóló megállapodást szeptemberben írta alá a magyar külügyminiszter és a budapesti amerikai nagykövet. A dokumentum értelmében az Egyesült Államok visszaadja Magyarországnak a Táncsics Mihály egykori börtönét is magában foglaló, a budai Várban található épületet.

A megállapodás szerint az amerikai fél a Táncsics-börtönt két másik épülettel együtt adja vissza a magyar államnak, ezek közül az egyik a Béla király úton, a másik a Széchenyi rakparton található. Cserébe Magyarország átadja a budapesti amerikai nagykövetség melletti két épületet, valamint elvégzi ezek felújítását. A felújítás a tervek szerint 2,5-3 milliárd forintba kerül majd.

A hétfői szavazás előtt Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára elmondta: a felújítást végző céget közbeszerzési eljárás nélkül választották ki. A vállalkozás rendelkezik NATO- beszállítási engedéllyel. A felújítást az örökségvédelmi hivatal engedélyével végzik majd - tette hozzá az államtitkár.

Az ingatlancseréről szóló elvi megállapodás George W. Bush elnök tavalyi budapesti látogatásán született meg. Az egykori Táncsics-börtön a II. világháborút követően került amerikai tulajdonba. Az épületet a Függetlenség napja júliusi kerti ünnepségén kívül ma alig használják. A lakóház 8-10 tengerészgyalogos szálláshelyéül szolgál, a volt Táncsics-börtön emeletén pedig konditermet rendeztek be tengerészeknek.

A Táncsics Mihály utca 9. szám alatti épületegyüttesből szabadították ki a márciusi ifjak 1848. március 15-én, több mint egyéves bezártságból Táncsics Mihály (1799-1884) írót, politikust, aki azután 1860-tól 1867-ig újra ott raboskodott.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár