2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Kiállítják a bezúzásra ítélt könyveket

2008. március 12. 17:00

1964-ben a szentesi múzeum könyvtárának legrégebbi kiadványait, közel ezerkétszáz könyvet vittek el ismeretlen helyre. Különös módon az illetékesek megfeledkeztek a régi kötetetekről.

A munkatársakat akkoriban arról tájékoztatták, hogy az ódon köteteket bezúzásra ítélték. Több száz éves tudományos és bölcseleti kiadványokat, illetve kézzel írt könyveket fenyegetett a pusztulás réme. A későbbiekben, amikor már elmúltak a `bezúzásos idők`, a könyvtár rendszerezte és megmentette az értékes könyvritkaságokat. Most a szentesi Koszta József Múzeum ligeti kiállítóhelyén a `Múzeum a múzeumban` című kiállításon a legrégebbi 102 darab könyvet, köztük Szenci Molnár Albert 1600-ban kiadott Bibliáját is megtekinthetik a látogatók.

A kiállítás másik szenzációsnak mondható válogatása László Gyula nemzetközi hírű régészprofesszor szentesi múzeumhoz kapcsolódó tevékenységét mutatja be. Még a muzeológus szakma előtt sem ismertes, hogy a professzor mellőzöttsége éveiben, az 1950-es évek elején magas színvonalú régészeti kiállítást rendezett Szentesen. A bemutatott tárgyi emlékanyagot falra festett képekkel illusztrálta. A később ismertté vált régészeti rekonstrukciós képei a Kurca-parti városban születtek meg. A kelta kor hétköznapi életét ábrázoló műalkotását most eredeti szépségében csodálhatják meg az érdeklődők.

A kiállításon a tárlat rendezői, dr. Fári Irén és Richter Éva önálló tárlóban hívják fel a látogatók figyelmét dr. Csalog József régész, egykori múzeumigazgató munkásságára. Csalog nemcsak a világhírű Szegvár-tűzkövesi Sarlós isten felfedezője volt, hanem a magyar őskor régészeti kutatásában új utakon járva, a magyarországi kísérleti régészet egyik megalapozója.

A tárlat részét képzik a napjainkra több mint háromszázezer dararabot számláló szentesi gyűjtemény legszebb tárgyai, 48-as relikviái, illetve a múzeumalapító Csallány Gábor munkássága révén világhírnévre szert tett régészeti ásatások leletei, köztük a speyeri `Attila és a hunok` című európai hírű kiállítás szentesi műtárgyai is.

A `Múzeum a múzeumban` című kiállítás a Koszta József Múzeum Széchenyi ligeti épületében március 13-án, csütörtökön délután 15 órakor nyílik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár