2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges római sírköveket találtak Újbudán

2009. március 26. 10:05 Kovács Olivér

Lakossági bejelentés miatt vonultak ki március 25-én leletmentésre a Budapesti Történeti Múzeum régészei a XI. kerület egyik építkezésére. A betelefonáló ugyanis arról számolt be, hogy faragott kövek hevernek egy építkezési területen, az úttól alig néhány méterre. A szakemberek a területen eddig páratlan leletre bukkantak.

A hat kőlap két vagy három római kori sírépítmény része volt - számoltak be a helyszínen a múzeum régészei. Az egyik kőlap faragással felfelé hevert, így már az első pillanatban felismerhető volt, hogy domborműve - az oltáson álló férfialak - rendkívül mívesen lett kialakítva, így vélhetően gazdag előkelők sírépítményei lehetettek.

A többi kőlapot markológép segítségével fordították meg - majd emelték fel a teherautó platójára - így csak a leletmentés közepette derült ki, hogy két kőlapon egymáshoz illeszthető vésett szöveg volt. A sírfeliratot Beszédes József régész értelmezte, abból kiderült, hogy az i.sz. 2-3. századi faragvány egy romanizált előkelő kelta család (apa, illetve fia és lánya) számára készült. A sírépítményt az apa halálakor emelhették, a fiú egy katonai csapattest veterán katonája volt.


A képre kattintva még több képet láthat galériánkban

A kőlapokat az Aquincumi Múzeumba szállították. A faragványok azért is nagy jelentőségűek, mert Buda ezen részéről még nem került elő hasonló lelet. A területen lehetnek ugyan még maradványok, azonban egyelőre nem rendelnek el kötelező ásatást - tudtuk meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal helyszínre érkezett szakemberétől. Kötelező feltárásra ugyanis a jogszabályok csak akkor adnak lehetőséget, ha további leletek nyomai észlelhetők - itt azonban más kőtömb nem látszik ki a földből.

Ráadásul még azt is tisztázni kell, hogy a sírépítmények darabjai eredetileg is a helyszínen voltak-e, vagy odavitték őket, hiszen az biztos, hogy a kőtömböket a közelmúltban kiásták a földből, majd egymás mellé fektették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Kovács Olivér</i> <br /><i>Kovács Olivér</i> <br /><i>Kovács Olivér</i> <br /><i>Kovács Olivér</i> <br /><i>Kovács Olivér</i> <br /><i>Kovács Olivér</i> <br /><i>Kovács Olivér</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár