2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújulnak a rozoga prágai építészeti emlékek

2008. március 5. 08:00

A prágai városháza rövidesen megkezdi a cseh főváros három építészeti gyöngyszemének, a Károly-hídnak, a Nemzeti Múzeumnak és a Nemzeti Színháznak a felújítását.

A lap szerint a nemzeti örökséghez tartozó három építmény évek óta siralmas állapotban van. `Szerencsétlen egybeesés, hogy egyszerre kell megvalósítani a három projektet. Az épületek rozzant állapotban vannak, nem lehet tovább halogatni a munkát, így egyszerre fogjuk elkezdeni` - mondta Knezínek a lapnak.

Ami a három építményben közös - mindhárom forgalmas utcák közelében található. A Nemzeti Múzeumot nagy forgalmú út veszi körül, a Nemzeti Színház pedig Moldva-folyóhoz közeli nagy forgalmú útkereszteződésben áll, nem beszélve a víznek a gótikus Károly-hídra gyakorolt káros hatásáról - tette hozzá Knezínek.

Károly-híd nagyjavítása tavaly a kisoldali hídtorony irányából már tavaly megkezdődött, és várhatóan 12 évig tart majd. A munkák alatt a híd nyitva lesz a látogatók elől, csak egyes szakaszokon szűkítik az átjárást. A híd újjáépítése várhatóan 2020-ban fejeződik be és több mint 222 millió koronába (mintegy 2,3 milliárd forintba) kerül majd.

Az 1880-ban épített Nemzeti Színháznak jelenleg most a födémét újítják fel, a neoreneszánsz épület homlokzatának teljes rendbetétele jövőre kezdődik. A színház tetőzetén álló, hármasfogatot hajtó Győzelem istennőjének szobrát megerősítették, nehogy a járókelőkre zuhanjon. Bár a szoborcsoport alulról impozánsnak hat, kevesen tudják, hogy az egyik ló egy lábon egyensúlyoz - mondta el Knezínek. Hozzátette: a színház háromévesre tervezett teljes felújítása 2009-ben kezdődik és mintegy 160 millió koronába (1,7 milliárd forint) kerül.

A legbonyolultabbnak a Nemzeti Múzeum helyreállítása ígérkezik, mivel valamennyi kiállítást el kell mozdítani a helyéről. A Vencel téren álló, 1885 és 1890 között emelt épületben több mint 10 millió kiállítási tárgyat őriznek. Kiköltöztetésük előkészítése már idén elkezdődik, bár a rekonstrukció csak jövőre indul. Az épület új közművekre, új homlokzatra és új ablakokra szorul. Az épület külsejét díszítő szoborcsoportokat és a födémet is fel kell újítani. A Nemzeti Múzeum 4,5 milliárd koronába  (47 milliárd forint) kerülő helyreállítása 2018-ig tart majd.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár