2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Modernizálják a magyar könyvtárakat

2008. március 2. 12:00

2013-ig tartó, csaknem húszmilliárd forintos uniós forrásból megvalósuló könyvtárfejlesztési program indulását jelentette be a héten Skaliczki Judit.

Van még hová fejlődni:
könyvtár Vancouverben

A második negyedévben megjelenő pályázat célja a teljes könyvtári rendszer nagyarányú fejlesztése. Ennek során minden könyvtár magasabb technikai-informatikai szintre kerül. Ezt követi a harmadik negyedévben a hárommilliárd forintos fejlesztési program, ennek keretében a katalógusok digitalizálása történik meg. Ezek a könyvtárak internetes elérését, illetve a könyvtárközi kölcsönzés gördülékenységét szolgálják.

A cél, hogy a könyvtári rendszer olyan nyitott legyen, hogy a közönség segítség nélkül, otthonról csaknem az összes szolgáltatást igénybe tudja venni. Ehhez szorosan kapcsolódik az olvasáskultúra fejlesztését célzó lépés, ami európai mintára szervezett kampányok segítségével szeretné az embereket visszaszoktatni az olvasásra. Erre, az oktatást és továbbképzést is magában foglaló programrészre a pályázat keretében mintegy nyolcmilliárd forint áll rendelkezésre, amire szintén az idei évtől lehet majd jelentkezni.

A Portál program humán részét képező kampány a könyvtárak kintről való elérése mellett éppen a könyvtári olvasócsoportok újbóli létrejöttét ösztönzi majd, a bibliotékák berendezésének és felszereltségének javításával. A digitalizálási folyamatban az első lépésként a Reneszánsz Év programsorozatához kapcsolódó projekt kap helyet. A Magyar Digitális Képkönyvtár elnevezésű kezdeményezéssel a könyvtárakban őrzött képek, térképek, fotók, metszetek számítógépes bázisának megalkotásával tesztelik a hosszabb távú tervet.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter tavaly júliusban jelentette be, hogy mintegy húszmilliárd forint jut a magyarországi könyvtárak fejlesztésére uniós pályázati forrásokból a 2008-2013 közötti időszakban. A tárcavezető akkor elmondta: öt év alatt 16,67 milliárd forint jut a könyvtári terület fejlesztésére, ezen felül pedig 4,25 milliárd forint a könyvtári állomány digitalizálására fordítható. A program kidolgozottsága jó esélyt ad arra, hogy a pályázat útján elérhető húszmilliárd forintot kitevő uniós források teljes összege lehívható legyen. A könyvtárügyet a minisztérium a vidékfejlesztési stratégia egyik központi elemévé kívánja tenni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár