2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális múzeumban a zsidómentő portugál diplomata

2008. február 22. 16:00

Posztumusz elismeréssel emlékezett meg Portugália egy néhai diplomatáról, aki a második világháború alatt zsidók és más üldözöttek ezreit mentette meg a náciktól és ezért kegyvesztett lett hazájában.

Jaime Gama, a portugál parlament elnöke vezette a héten Lisszabonban az ünnepséget annak a honlapnak megnyitóján, amely Aristides de Sousa Mendes életét ismerteti. A hivatásos diplomata 1954-ben halt meg nagy nyomorban. `A megbékélés napja ez` - mondta Gama, és `mindnyájunk jelképének` nevezte a megtisztelt diplomatát.

A honlap bemutatója

Sousa Mendes 1940-ben Bordeaux-ban, ahol főkonzul volt, kormányának utasítása ellenére becslések szerint tízezer zsidó és húszezer más menekült részére állított ki vízumot, hogy elhagyhassák a nácik által részben megszállt Franciaországot és Spanyolországon át a semleges Portugáliába juthassanak, ami sokuk számára az egyetlen út volt a szabadságba. A spanyol diplomata néhány munkatársával együtt a nap 24 órájában dolgozott, miközben a konzulátus előtt hosszú sorban álltak a várakozók.

Mindemiatt hazarendelték őt Portugáliába és António Salazar jobboldali diktátor elbocsátotta a diplomáciai testületből. Eltiltották az ügyvédi munkától és megvonták tőle nyugdíját is. A társadalomból kitaszítottan, feleségével és 14 gyerekükkel együtt egészen a haláláig nyomorban élt. A portugál diktatúra 1974-es bukása után Sousa Mendes hosszú ideig feledésben maradt, amíg a parlament 1988-ban nem rehabilitálta.

A részben a portugál kormány által finanszírozott virtuális múzeum fotók, videók és történelmi okmányok gyűjteménye révén a család követelésének tesz eleget - mondta Álvaro de Sousa Mendes, a néhai diplomata egyik unokája. Az internetes oldal igyekszik segíteni az embereknek abban, hogy megértsék a történteket.

A honlap egyelőre csak portugálul érhető el, de a közeljövőben le fogják fordítani más nyelvekre is. Anyagilag támogatják külföldi egyetemek és intézmények, köztük a német külügyminisztérium és zsidó szervezetek is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár