2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Templomfoglalók veszélyeztetik a thai világörökséget

2008. február 18. 09:00

Illegális templomfoglalók miatt elveszítheti világörökség-státusát Thaiföld ősi fővárosa, Ajutthaja (Ayutthaya) - ettől tartanak a thai hatóságok.

Az ősi és elhagyatott Voracset templomot (Wat Worachet) már öt éve engedély nélkül birtokba vették egyes csoportok, amelyek azt állítják magukról, hogy természetfölötti erővel rendelkeznek, és anyagi haszonszerzés céljából `babonás rítusokat` végeznek a védett területre csődített tömeg előtt.

A templomfoglalók - egy-egy szerzetesekből, szerzetesnőkből, illetve médiumokból álló csoport - ellen már vádat emeltek műemlékrongálás címén, de mindeddig mindhiába kergették ki őket a pusztuló buddhista templomkomplexum területéről. Továbbra is a kolostoregyüttes területén tanyáznak például az apácák, akiket arra már sikerült rábírni, hogy felhagyjanak drogosok "kezelésével", ami abból állt, hogy leláncolva tartották a szerencsétleneket. A környékbelieket felháborították a szerzetesnők azzal a védekezésükkel, hogy "ez a legjobb módszer a gyógyításra".

A védett területre tavaly nyáron beszivárgott egy újabb csoport, amely azt állítja, hogy természetfölötti hatalommal rendelkezik és nagy tömegeket vonz a helyszínre a hatóságok által "babonás rituáléknak" nevezett rendezvényeivel. A három csoport tavaly október végén több mint ezer embert csődített a templomba egyetlen napon, de más-más rendezvénnyel. Decemberben a rendőrség lerombolta az illegális építményeket, de a templomfoglalók újra és újra visszaszivárognak.

Az ajutthajai kormányzó attól tart, hogy az illegális templomfoglalás, a "különös és félrevezető szertartásokkal" együtt, világörökség-státusába kerülhet a régi Sziám második fővárosának, amelyet 1991-ben vett fel listájára az UNESCO. A Bangkoktól 75 kilométerre északra fekvő folyóparti műemlékváros 1358-tól 1767-ig volt az ország második fővárosa az északi Szukhothai (1238-1358) után.

A Szépművészeti Hivatal azt tervezi, hogy miután sikerült kiebrudalni a szektákat, más helyről verbuvál "igazi" szerzeteseket a Voracset-kolostorba, amelyet újra élő, aktív vallási központtá változtatnak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár