2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékművet kaphat Hitler merénylője

2008. február 12. 09:00

Emlékművet követel Berlinben Rolf Hochhuth drámaíró a Hitler ellen 1939-ben sikertelen merényletet elkövető Johann Georg Elsernek.

Elser

Az emlékművet 2009. november 8-ra, a müncheni sörházban végrehajtott pokolgépes merénylet 70. évfordulójára kellene felállítani azon a területen, ahol Adolf Hitler náci diktátor egykori birodalmi kancelláriája volt, a berlini Potsdamer Platz közelében - mondta A helytartó című dráma szerzője a német hírügynökségnek.

"Elser nem csak akkor cselekedett, mint a tábornokok, amikor már észrevették, hogy a Führer rászabadítja földbirtokaikra a Vörös Hadsereget". Hochhuth ezzel a megjegyzésével az 1944. július 20-i balul sikerült merényletre utalt, amelyet elsősorban a Wehrmacht és a rendőrség magas rangú tisztjei terveltek ki. A mai napig ez áll a nácikkal szembeni ellenállást méltató megemlékezések középpontjában.

Johann Georg Elser königsbronni asztalos 1939. november 8-án pokolgépet helyezett el a müncheni Bürgerbräukeller nevű sörcsarnokban, ahol Hitler is megjelent és beszédet mondott. Az időzített robbanószerkezet azonban későn lépett működésbe, mert az egész náci vezérkar, a diktátorral az élen, a tervezettnél előbb hagyta el a helyszínt.

A robbanás következtében beomlott a sörház boltozata, nyolcan életüket vesztették, és mintegy hatvanan megsebesültek. Elsert órákkal a merénylet után a svájci határ közelében elfogták, börtönbe zárták, majd 1945 áprilisában a dachaui koncentrációs táborban agyonlőtték. 1999 óta múzeum őrzi emlékét a baden-württembergi Königsbronnban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár