A vörösterror 133 napja

Vasárnapi tévéadásoktól tartott a brit kormányzat

2008. február 6. 12:00

Közel 50 évvel ezelőtt a brit kormány komolyan vitát folytatott arról, hogy milyen következményekkel járhat a vasárnapi tévénézés - derül ki a dokumentumokból.

Az Angol Állami Levéltárban bemutatott dokumentumok szerint a brit kormányzat már 1955-ben - azaz két évvel a magyar televíziózás elindulása előtt - tudott arról, hogy a felnőtt lakosság körében hatalmas igény mutatkozik az új technológia iránt. Attól viszont ők is tartottak, hogy milyen egyházi következményekkel járhat, ha vasárnap is engedik a műsorszórást.

Tévézés a vasárnapi iskola helyett?

A kérdés február 17-én merült fel, és az akkori beterjesztés szerint a vasárnapi televíziózás az egyházi iskolák mellett a pihenést is akadályozza. A vita során azonban ezt mások azzal cáfolták, hogy a felnőttek szeretik ezt a technológiát, és a rádióadásokat sem tiltják be ebben az időszakban. A megoldást így abban látták, hogy inkább olyan műsorokat sugározzanak majd, amit a gyerekek nem néznének.

Harry Crookshank lordpecsétőr ez utóbbival nem értett egyet, mondván "az problémákat okozna". A kérdéssel ezután jelen formájában nem foglalkoztak többet, és arról  is határoztak, hogy az aktákat csak akkor veszik elő újra, ha az egyházak mégis felemelnék szavukat az ügyben.

Érdekes párhuzam lehet, hogy a hazai televíziózás történetében nem a vasárnap, hanem a hétfő számított problémás napnak, amit a pártvezetés olvasásra és színházba járásra szeretett volna meghagyni. További részletek a Múlt-kor adásában

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!