2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ajándékokkal hódított Leonardo robotoroszlánja

2008. február 5. 17:00

Újabb dokumentumok kerültek elő, amelyek tovább erősítik a Leonardo da Vinci kimagasló géniuszáról korábban gondoltakat.

A művészettörténet előtt jól ismert a művész 1482-1500 közötti korszaka, amikor Milánóban élt és a Sforzák szolgálatában állt. Az 1508 és 1513 közötti évekről azonban hézagosak az ismeretek: a reneszánsz zseni a francia kormányzóktól és rajtuk keresztül XII. Lajos királytól kapott megbízatásokat.

Előkerült egy levél, amelyben Milánó francia kormányzója dicséri építészeti és hidraulikai jártasságát: véleménye szerint az még festészetét is felülmúlja, és nemcsak elégedett vele, hanem egyenesen csodálja.

Egy másik levél írója Gouffier francia admirális, aki barátját kéri: vegye rá a festőt, menjen Franciaországba, ahol a király és édesanyja tárt karokkal fogadják. Feltételezhetően a Le Havre-i nagy kikötő munkálataiba akarták bevonni, amelyen a szakértők valóban felismerik Leonardo elképzeléseit - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A firenzei nemzeti könyvtárban, egy régi történelemkönyv soha nem publikált ötödik kötetében találtak egy írást, amelyből kiderül: Da Vinci lépegető robotoroszlánjának volt egy korábbi, legalább annyira érdekes változata. Azt 1509-ben, XII. Lajos milánói bevonulására készítette a zseni. Az oroszlán a városkapu tetején feküdt és amikor a király odaérkezett, felemelkedett, kinyitotta mellét és abból arany liliomokkal teli kék gömbök potyogtak ki. Aztán kivette a szívét, összeszorította és abból is gömbök hullottak ki. Az írás szerint a látvány nagyon tetszett a királynak.

A kutatók rábukkantak egy 1515-ben írt levélre is, amelyben Leonardo a fiesolei intézőnek magyarázza el, hogy miként gondozza szőlőjét, ha jobb minőségű bort akar. A lap szerint ennek a korszaknak a kutatása még sok érdekességet tárhat fel, és a kutatóknak a 2015-re tervezett milánói megemlékezésre való tekintettel erre a korszakra kellene összpontosítaniuk.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár