2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem lesz holokauszt-élőkép a riói karneválon

2008. február 3. 15:00

Bírói végzés tiltotta meg, hogy egy szambaiskola a holokauszt áldozatait jelképező meztelen bábukkal és Hitler-figurával parádézzon a riói karneválon.

A Viradouro holokauszt-élőképe ellen több zsidó szervezet tiltakozott, a Rio de Janeiro-i Zsidó Szövetség pedig bírósághoz fordult. A végzés szerint a mozgószínpadot csak a Hitler-figura és a meztelen bábuk nélkül használhatja az iskola. `Nem lehet a karnevált felhasználva trivializálni kisebbségek ellen elkövetett barbár és igazságtalan tetteket` -  indokolta a döntést Julia Kalichszteim bíró.

A Viradouro az egyik legnagyobb szambaiskola. 80 perces versenyszámukat vasárnap mutatják be a Sambadrome közönsége és a zsűri előtt. A parádé témája: "Amitől libabőrős leszel". Összesen nyolc élőképet terveztek különböző borzongató dolgokról, például a hidegről, a félelemről, vagy a holokausztról. Az áldozatokra való tekintettel a náci népirtást idéző élőkép körül nem táncoltak volna.

Zsidó szervezetek kezdettől fogva kifogásolták az ötletet. A riói zsidó szövetség legutóbb a hét elején kérte, hogy a vad mulatozásról híres karneválban "a halottak, a családtagok és a történelem iránti tiszteletből" mellőzzék a holkauszt emlegetését. A szambaiskolával nem sikerült megállapodni, ezért fordultak bírósághoz. A Viradouro pénzbírságra számíthat, ha nem tartja be a végzésben foglaltakat.

A szambaiskolák versenyében egyébként a színpompás dobogók legalább olyan fontosak, mint a táncosok, és nem ez az első eset, hogy kritikát vált ki egy-egy élőképterv. 1989-ben például a Beija-Flor csapata a katolikus egyház tiltakozására fekete lepellel takart be egy Jézus-szobrot, de azért nagy betűkkel ráírták:"Imádkozz érettünk, még betiltva is."

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár