2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Megmenekült Anna Frank vadgesztenyefája

2008. január 25. 16:00

Megmenekült a kivágástól az a vadgesztenyefa, amelyről Anna Frank írt második világháborús naplójában: az erdészek és a helyi illetékesek végre megállapodásra jutottak.

Forrás: EPA
Az erdészek és botanikusok novemberben megtámadták a bíróságnál az amszterdami városvezetés és az Anna Frank-házat mint múzeumot működtető alapítvány azon tervét, hogy kivágják a 160 éves gesztenyefát, amely komoly beteg, s így egyaránt veszélyes emberre és anyagi javakra. A kivágás ellenzői azzal érveltek, hogy a zsidó lány élő emlékét nem szabad ilyen könnyen elpusztítani. A bírósági végzés már akkor kimondta, hogy a fa további vizsgálatoktól függően életben maradhat.

A vizsgálatokat elvégző nyolc szakértő egyetértett abban, hogy a fát gomba támadta meg, azonban legkevesebb öt, de akár 15 évre is életben tartható. "A szakértőkkel közösen kidolgozott terv értelmében a fa koronáját visszavágják, alátámasztják, és törzse köré acélgyűrűt építenek" - közölte Maatje Mostart, a múzeum szóvivője.

A fa életben tartása költségeinek előteremtésére alapítványt hoztak létre, amely összegyűjti a megmentési munkálatokhoz szükséges 70 ezer eurót és a fa további gondozásához szükséges évi mintegy tízezer euróra becsült összeget.

Az Anna Frank-házat 2007-ben rekordszámú látogató kereste fel. Az amszterdami Prinsengracht utcában álló épületbe, amelyben Anna Frank és családja 1942 június és 1944 augusztus között a nácik elől elbújt, több mint egymillióan látogattak el, főleg az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár