2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Önálló roma múzeum létrehozását sürgetik a szakemberek

2008. január 25. 08:00

Rendkívül nagy szükség lenne egy önálló roma múzeum létrehozására, egyrészt a roma alkotások állandó bemutatására, másrészt a gyűjtemény gyarapítása és kutatása végett.

A kiállításról

A főigazgató úgy vélte, hogy a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) jelenlegi kortárs roma tárlata is igazolja, milyen fontos lenne az alkotások folyamatos megjelenési lehetősége. Borbáth Erika erről a galériában látható "Az emlékezés színes álmai - A magyar kortárs cigány képzőművészek reprezentatív tárlata" című kiállítás apropóján rendezett tanácskozás keretében beszélt.

A folyamatos építkezés nyomán létrehozandó múzeumnak akár a már jelentős roma képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkező Magyar Művelődési Intézet is helyet adhatna némi belső átalakítás után - vélekedett. A nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájával foglalkozó intézetnek ehhez állami és civil szervezetektől érkező támogatásra van szüksége - mondta Borbáth Erika, összeget azonban nem kívánt megjelölni.

Szerinte jelen számításaik alapján indulásként 50-70 millió forint kellene a kutatásokra, kutatók bérére és publikációkra, a galéria létrehozása azonban tetemesebb forrást igényel. A létrehozandó intézmény feladata lenne az értékek bemutatása mellett a cigányság múltjával, jelenével foglalkozó kutatói háttér biztosítása és a jövőtervezés, stratégiaépítés is - hangsúlyozta.

Kérdés, hogy az elviekben az Oktatási és Kulturális Minisztérium által is támogatott állandó múzeum létrehozása folyamatos építkezés eredménye vagy egyszeri nagy lépés legyen - közölte a főigazgató, hozzátéve: a döntés megszületésétől számítva egy-másfél éven belül az önálló roma múzeum megnyithatná kapuit a látogatók előtt.

Bereczky Loránd, a tárlatnak helyet adó MNG főigazgatója arról szólt, véleménye szerint Magyarország egyetemes kultúrája szempontjából elvileg nem számít, a művész milyen származású, a közösségeknek azonban fontos, hogy saját kultúrájukat be tudják mutatni. Kiemelte, hogy négy-öt megyei múzeummal is komoly tárgyalásokat folytatnak Az emlékezés színes álmai című tárlat vidéki vendégszerepléséről.

A demokratikus múzeum feladata, hogy a tehetséges művészek számára biztosítson olyan felhajtóerőt, ami lehetőséget teremt az értékek bemutatására - mutatott rá a főigazgató.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár