Hitler elfeledett szövetségesei

Jamgyökerekkel díszítik a nigériai Stonehenge-et

2008. január 18. 13:00

A Nigéria déli részén található Ikom monolitok a helyiek szerint egy Egyiptommal és az Ótestamentummal is kapcsolatba hozható dicsőséges civilizáció maradványai.

A 30 kört formáló, tiszteletet parancsoló 1-1,8 méter magas kövek Alok falu közelében találhatóak, és felkerültek a WMF műemlékvédő világszervezet által veszélyeztettnek nyilvánított építmények listájára is.

A legnagyobb veszélyt az erózió, a nedvesség, a heves esőzések, a szélsőségesen hideg és meleg időjárás, a lopás és a vandalizmus jelentik a különleges faragványokra. A WMF szerint a kövek nagyjából i.e. 2000-ből származhatnak, de azt nem tudni, hogy ez az adat független forrásból származik, vagy a nigériai kormány álláspontja.

A kövek közelében minden szertartás tilos, de szeptember 14-én az évenként megrendezett jamgyökér-fesztivál keretében feldíszítik azokat. A különleges rituálét csak a pubertás kort még el nem ért gyerekek és már nem menstruáló nők végezhetik. A használt színek a fehér (béke), kék (termékenység) és piros (bátorság). Az ünnep fontos társadalmi esemény.

Az Ikom monolitok először a múlt század második felében kerültek a figyelem középpontjába, de Nigériában csak nemrégiben ismerték fel a jelentőségüket. Catherine Acholonu-Olumba, korábbi kulturális attasé, az indiai Ajay Prabhakar herceg segítségével állítólag könyvet írt a helyszínről "Az afrikai Ádám kőírásai" címmel, amely azonban még nem jelent meg.

A mű is azt az elméletet erősíti, hogy az Édenkert valahol Nigériában lehetett, Ádám és Éva pedig nigériaiak voltak. A sajtó természetesen rögtön felkapta a hírt, hogy Nigériát pozitív színben tüntesse fel. A kormány azonban az UNESCO-hoz intézett kérelmében, sokkal óvatosabban fogalmazott, bár hangsúlyozta, hogy szerintük Ikom lehet a nyugat-afrikai Stonhenge.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!