2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Auschwitzba tart a borzalom vonata

2007. november 15. 12:00

Egyedülálló holokauszt-kiállítás indult útjára a múlt hét végén: a nácik által elhurcolt gyerekeknek és fiataloknak emléket állító "Emlékezés vonata" hat hónap alatt 30 városba látogat el.

A mozgó kiállítás arra a másfélmillió gyermekre és fiatalra emlékezik, akiket 1940 és 1944 között hurcoltak koncentrációs táborokba. Az `Emlékezés vonata` egy 1921-es mozdonyból és négy vagonból áll, amelyekben térképek, levelek, rendeletek, jogszabályok és más hivatalos dokumentumok tanúskodnak arról, milyen szerepet is játszott a vasút (az akkori Reichsbahn) a gyermekek elhurcolásában. A vonat 30 dél-németországi várost érint a mintegy 3000 kilométeres úton.

A kiállítás azoknak a zsidó, szinti és roma fiataloknak a sorsát mutatja be, akiket Németországból, Norvégiából, Belgiumból, Hollandiából, Franciaországból, Görögországból, Lengyelországból és a volt Szovjetunió területéről hurcoltak el, de emléket kíván állítani azoknak a segélyszervezeteknek is, amelyek segítettek a gyerekek megmentésében. "A vonatok döntő szerepet játszottak az áldozatok koncentrációs táborokba történő szállításában. A többi ember csak a vasútállomásokon szembesülhetett a deportáltak sorsával" - nyilatkozta Hans-Rüdiger Minow, a kiállítás szervezője a Der Spiegel című német lapnak.

A szervezők adatai szerint 12089 német zsidó gyermek került vonatokon a haláltáborokba. "Miután az utcákon állandóan amiatt üldöztek minket, hogy zsidók vagyunk, azt hittük, hogy a vonat egy jobb helyre visz minket. De szinte senki nem tért vissza azok közül, akiket elvittek" - mesélte a 76 éves Margot Kleinberger, akit 11 évesen hurcoltak el Hanoverből.

Zavarhatja a szendvicsezőket

Azokban a városokban, ahol a vonat megáll, nem csak a kiállítást mutatják be, hanem további anyagot is gyűjtenek. A szervezők arra akarják buzdítani az embereket, hogy "kutassák fel a deportált gyerekek nyomait". "A gyermekek megpróbáltatásai ugyanis szinte teljesen ismeretlenek a német közönség előtt. A kiállítás egyben figyelmeztetésként szolgál a fajgyűlölet, a szélsőjobb és a nacionalista megalománia visszatérése ellen" - írták a szervezők egy sajtónyilatkozatban. A tervek szerint a vonat május 8-án, a második világháború befejezésének évfordulóján érkezik a lengyelországi Auschwitzba.

A német vasút holokausztban játszott szerepéről már készült egy kiállítás. 2006 októberében Wolfgang Tiefensee, az akkori német közlekedési miniszter támogatásával Beate Klarsfeld, ismert antifasiszta aktivista szervezésében mutatták be a gyermekek sorsát a német vasútállomásokon. A "11 ezer zsidó gyermek: a Reichsbahn halálvonatai" című kiállítás már a francia vasútállomásokon is sikert aratott.

Hartmut Mehdorn, a német állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn vezetője azonban pénzügyi, szervezési és technikai okokra hivatkozva nem engedélyezte, hogy a kiállítást a vasútállomásokon is bemutassák. "A téma túl komoly ahhoz, hogy akkor szembesítsük vele az embereket, amikor éppen szendvicset esznek, vagy a vonathoz rohannak" - mondta Mehdorn.

A vita tavaly decemberben zárult le, amikor megegyezés született arról, hogy a kiállítás a német vasútállomásokon és - 2008. január 27-étől - a nürnbergi Vasúttörténeti Múzeumban is látható lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár