2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A ruházkodás miatt alakulhatott ki a mezőgazdaság

2007. október 31. 10:00

A táplálékszerzés mellett a ruházkodáshoz szükséges alapanyag-szükséglet volt a mezőgazdálkodás fejlődésének motorja - derül ki egy igen provokatív, az agrikulturális forradalom történetének hagyományos kereteit feszegető elméletből.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem doktorandusz kutatója, Ian Gilligan szerint a mezőgazdaság kialakulásáról szóló hagyományos elméletek az élelmiszertermelés egyre újabb és produktívabb formáinak kereséséhez kötik az agrikultúra kibontakozását. Az elméletek nem térnek ki arra, hogy a növénytermesztés és az állattartás miért csak közel 10 ezer évvel ezelőtt jelent meg.

A doktorandusz szerint a lehetséges magyarázat a klímaváltozásban keresendő. Az északi féltekén ugyanis az utolsó jégkorszak végén jóval hidegebb volt a mainál, amely a vadászok és gyűjtögetők számára melegebb és rétegesebb öltözködést igényelt. A levadászott állatok szőrméjét az éghajlatváltozás miatt könnyebb és szellősebb ruhákra cserélték. Ekkor jelent meg a gyapjú mellett a kender alapanyagú öltözet, amelynek elterjedése katalizálhatta a mezőgazdaság kezdetleges formáit.

Gilligan a Bulletin of the Indo-Pacific Prehistory Association legújabb számában közölt írásában szembeszáll a szakma alaptéziseivel. Elgondolása alapján a vadászat és gyűjtögetés a mezőgazdálkodásnál megbízhatóbb és hatékonyabb módja volt az élelmiszer beszerzésének. Érvelése szerint a kedvező éghajlat miatt Ausztrália őslakóinak sem volt szükségük több rétegű ruhákra, s emiatt a mezőgazdálkodás elterjedésére sem került sor. A vadászat és a gyűjtögetés minden igényüket kielégítette. Az abók általában meztelenül jártak-keltek, csak igen egyszerű és kezdetleges ruhadarabokat viseltek. A státuszjelző dekorációk sem a ruháikon, hanem a testükön jelentek meg.

A Melbourne-i Egyetem kutatója, Lindsay Falvey szerint Gilligan kutatása igen fontos a vadászó és gyűjtögető életmódról a mezőgazdaságra való áttérés történetének vizsgálatában. Falvey szerint azonban a ruházkodás nem lehetett elsődleges, legfeljebb kiegészítő szerepű. Gilligan beszámolója nyomán tehát termékeny vitákra számít.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár