2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az angol kormány biztosítja az orosz megatárlatot

2007. október 27. 18:00

A kezességre a képek visszaszállítására azért volt szükség, mert Moszkva attól tart, hogy kincseit több kép jogos örökösének keresete nyomán akár Londonban is foghatják.

Picasso képét is kölcsönadják

Az "Oroszországból" című, januárban megnyíló kiállításra 120 műremeket kértek kölcsön orosz múzeumokból, köztük Henri Matisse, Paul Gauguin, Auguste Renoir, Pablo Picasso, Vaszilij Kandinszkij, Vlagyimir Tatlin, Kazimir Malevics és mások alkotásait. A kiállítás alapját a forradalom előtti Oroszország egyik legnevesebb műgyűjtője, Szergej Scsukin által vásárolt vásznak alkotják, amelyeket jelenleg a moszkvai Puskin Múzeumban és a Tretyakov Galériában, illetve a szentpétervári Ermitázsban és az Orosz Múzeumban őriznek.

Scsukin örököse 1993 és 2004 között Franciaország, Olaszország és az Egyesült Államok bíróságaihoz benyújtott keresetekkel próbált hozzájutni felmenőjének a forradalom után államosított kincseihez, de e kereseteket elutasították. Az örökösök mellett olyan gazdasági társaságok is kérhetik a műkincsek lefoglalását, amelyeknek orosz társaságok tartoznak. Svájcban 2005-ben már megtörtént, hogy egy cég keresete alapján lefoglalták a Puskin Múzeum néhány műremekét, amelyek biztosítási értéke egymilliárd dollár volt. Akkor Moszkva a hasonló kölcsönzések feltételévé tette, hogy a fogadó fél garantálja a műtárgyak visszaszállítását Oroszországba.

Nagy-Britanniában nincs törvény, amely garantálná más államok tulajdonának védelmét egy esetleges lefoglalás ellen, ezért a négy érintett orosz múzeum vezetői úgy nyilatkoztak, hogy mindaddig egyetlen kép sem léphet ki az országból, amíg nem kapnak kielégítő garanciát visszatérésükre. A londoni kiállítás szervezői James Pernellhez, a brit kulturális miniszter helyetteséhez fordultak, és noha a brit parlamentben a más államok javainak védelméről szóló törvény még csak ezután kerül majd napirendre, a brit illetékesek elküldték Moszkvába a garancialevelet.

Oroszországban a londoni kiállítás a legmagasabb szintű támogatást élvezi: a tervek szerint a megnyitón jelen lesz Vlagyimir Putyin orosz államfő is. A kiállítást - amely az orosz művészet 1865 és 1925 között bejárt, s az orosz avantgárdban kulmináló útját mutatja be - London előtt Düsseldorfban láthatta a közönség. A szervezők szerint Londonban az Oroszországból című kiállítás olyan siker lehet, mint legutóbb Claude Monet műveinek bemutatója volt, amely mintegy 800 ezer látogatót vonzott.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár