2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Internetes jegyiroda segíti a Vatikánt

2007. október 16. 18:00

Rövidesen interneten is lehet majd elővételben jegyet venni a Vatikáni Múzeumokba - közölte Francesco Buranelli, a pazar pápai műkincsgyűjtemények igazgatója.

Az intézkedés célja, hogy a jövőben valamivel rövidebbek legyenek a patinás pápai gyűjteményegyüttes megtekintésére várakozók hosszú-hosszú sorai, és egyszerűbb, gyorsabb legyen a bejutás a pazar látványosságokhoz.

A jegyeladás egyszerűsítése immár elkerülhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az egyre duzzadó látogatóáradat kezelhető legyen. Szeptemberben 429088-an keresték fel a vatikáni múzeumokat, a napi rekord 21111 fő volt. Tavaly, a Vatikáni Múzeumok fennállásának 500. évében (II. Gyula pápa alapította a gyűjteményegyüttest a XVI. század elején) látogatórekord született: 4,2 millió ember volt kíváncsi a rendkívül gazdag és sokszínű múzeumegyüttesre, több mint előtte valaha.

A Vatikáni Múzeumok ezzel látogatottság tekintetében megelőzték a Colosseumot, amely "csak" négymillió látogatót fogadott a múlt esztendőben - írta az Il Messaggero című római lap. A turisták már-már kezelhetetlen özöne miatt az illetékesek megváltoztatják azt a rendszert is, hogy csak délelőtt 8 és 10 között lehet bejutni a Vatikáni Múzeumokba.

A gyakran több száz méternyire nyúló sorok arra indították továbbá a Vatikánt és Róma városát, hogy megegyezzenek egy olyan nagy fogadóterminál közös építéséről, amely lehetővé teszi a tömeg gyorsabb bebocsátását. Föld alatti bejárót képzelnek el, de mielőtt ennek építéséhez hozzálátnak, el kell végezni a Vatikán kiszemelt falszakasza előtti terület régészeti átvizsgálását.

Bizonyára kifizetődhet a befektetés, hiszen a Vatikáni Múzeum jövedelme napjainkra a Szentszék fontos bevételi forrásává vált: a múlt évben 51 millió euró folyt be a jegyeladásokból.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár