2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egymilliárdos beruházás a pécsi régészeti múzeumban

2007. szeptember 19. 17:00

Hagyományok házává szeretné átalakítani a pécsi régészeti múzeumot a fenntartó Baranya Megyei Önkormányzat, amely a Norvég Alaptól remél forrást.

Szeretnénk, ha az eredetileg a 18. században épült és 1950 óta múzeumként működő, de mára meglehetősen rossz állapotba került belvárosi ingatlan teljesen megújulna és új funkciókkal bővülne - hangsúlyozta Horváth Zoltán. A fideszes politikus szavai szerint a jövőben a régészeti kiállítás mellé helytörténeti és természettudományi gyűjtemény kerülne, amelyeket a kor követelményeinek megfelelően interaktív elemekkel mutatnának be a látogatóknak.

Hozzátette: emellett irodát nyitna itt az örökségvédelemmel és a kézműves hagyományok őrzésével foglalkozó Porta Speciosa Egyesület, továbbá a Magyar Műemlék és Épületgondozó Alapítvány, lehetőséget adva örökségvédők, kézművesek oktatására, képzésére. Horváth Zoltán beszámolt arról, hogy az önkormányzat ez irányú pályázatát szeptember végén nyújtja be a Norvég Alaphoz, és reméli, hogy a 15 százalékos önereje mellé megkapja a fejlesztéshez szükséges összeget.

A pénz elnyerésére jó esélyük van, hiszen az alap olyan kulturális beruházásokat támogat, melyek a régiek védelmén túl újabb értékeket is létrehoznak. Ráadásul a város e terveihez élvezi a Holland Királyság és Csengő András tiszteletbeli pécsi konzul támogatását is - jegyezte meg az alelnök.

Az alelnök kitért rá: a Hagyományok házának kialakítása nem tartozik a pécsi 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program beruházásai közé, de illeszkedik a rendezvénysorozat szellemiségéhez, a rekonstrukcióra váró épület pedig közel van az ókeresztény emlékhelyekhez, valamint a Nagy Kiállítótér kijelölt helyszínéhez. Horváth Zoltán szólt arról is, hogy a megyei önkormányzat a mohácsi önkormányzattal közösen Néprajzi Múzeumot kíván létrehozni a Duna-parti városban. Az építkezésre a tervek szerint a következő években 300-350 millió forintot költenének.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár