2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Népszerű volt a Pókisten az ókori Peruban

2008. november 3. 09:54 National Geographic News

Egy 3000 éves, a Pókisten képmását is rejtő templomra bukkantak a régészek Peruban, amely egy korábban alig ismert népcsoport mindennapjainak részleteivel ismertethet meg.

Az i.e. 1500 és 1000 között virágzó Cupisnique-kultúra templomát Peru északi partjainál, a Lambayeque völgyben fedezték fel. Az idén nyáron feltárt hatalmas, és Callud néven ismert épületkomplexum az elmúlt években a harmadik hasonló felfedezés a térségben. A leletek szerint a környező völgyek építményeiben egyazon istent imádhattak – nyilatkozta a sajtónak Walter Alva, a Sipán Királyi Sírjainak Múzeuma igazgatója.

Alva és munkatársai az ásatásokat 2007 novemberében kezdték el, amikor megtalálták Amerika legrégibb templomát, és abban egy 4000 éves falfestményt is felfedeztek. A vallási központ Alva szerint azért is érdekes, mert ott a kezdetektől az inkák koráig az összes építészeti stílus megtalálható.

A Pókisten ábrázolása i.e. 1200 és 400 között sok helyen fellelhető, így a limai Garagay templomban, és Limón Carro régészeti lelőhelyén is, ám a mostani helyszínen a korábbiaknál jóval összetettebb és sokrétűbb jelentést hordoz. A képen a fej és a nyak egy hatalmas póké, míg a száj egy hatalmas macska szájának és egy madár csőrének a keveréke. A lény egy hatalmas, igencsak érzékletesen megalkotott pókháló közepén ül. A háló a vadászhálókat az emberi fejlődést és találékonyságot szimbolizálja – állítja Ignacio Alva, az ásatásokat vezető szakember, Walter Alva fia. A Pókisten emellett politikai üzenetet is hordoz, hiszen a korban az új kultúrák mindig az ő nevében léptek fel.

Más szakértők szerint a pókokat a hiedelemvilágban az életet adó esővel kapcsolták össze, ugyanis a nyolclábú lények sokszor az eső után jöttek elő. Az életet és termékenységet szimbolizáló lényt a vadászattal, hatalommal és háborúval is összekapcsolták, vannak olyan képek, amelyeken a Pókistenek és Pókistennők emberi fejekkel teli hálókat húznak maguk után.

A Cupisnique-kultúra után a területet 300 évvel később a Chavín-kultúra hódította meg, akik újabb templomokat emeltek a térségben. A mostani ásatásokkal ezt az átmenetet is szeretnék tanulmányozni és tisztázni – mondta el a régészek vezetője. A két civilizáció ugyanazokat az isteneket tisztelte, ugyanolyan építészeti és művészeti formákat használt, és hasonló vallási gyakorlatot követhetett. A templomok is nagyon hasonlóak, bár a korábbi népcsoport még agyagból is emelt épületeket, amit aztán a későbbiek a csapadékos időjárás miatt már nem követtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár