2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Őskori piactér lett Amerika legrégibb építménye

2008. február 28. 16:00

A perui régészek egy 5500 évvel ezelőtt létrehozott, köralakú tér kiásása után állítják: ez lehet az amerikai kontinens legrégibb emberi építménye.

A kör alakú, besüllyedt építményt kőből és agyagtéglából emelték az Andok lábánál, s a Limától 330 kilométerre északnyugatra fekvő Sechin Bajo régészeti együttes része. Peter Fuchs és honfitársa, Renate Patzschke 1992 óta folytat itt ásatásokat. A lelet időrendben megelőzi a hasonló műemlékeket és a rituális célú építményeket, amelyeket Caralban találtak. Utóbbit az amerikai kontinens legrégebbi városának tartják, amelynek történelme i.e. 2627-ig nyúlik vissza.

A most felfedezett tér rituális és társadalmi célokat szolgált. `Itt az emberek megünnepelhették a világról vallott nézeteiket, helyüket a világmindenségben, valamint a saját magukról és szűkebb pátriájukról kialakított képet` - vélekedett Peter Fuchs. A szomszédos, i.e. 1800-ból származó építményben Peter Fuchs csapata egy kétméteres, emberáldozat szertartását megjelenítő 3600 éves freskót is felfedezett. A karjait kitáró álló alak egyik kezében a rituális kést markolja, a másikban pedig a levágott emberfejet mutatja fel.

A mitikus alak már egy másik temetkezési helyen, az úgynevezett Sipán urának sírjában is felbukkant: az utóbbit 1980-as években fedezték fel Peru északi partvidékén. Sipan egy Chiclayótól 33 km-re délkeletre található város volt, ahol az inkák előtt 1000 évvel, az i.sz. 300-400 környékén élt mocsika nép piramisai találhatók. 1987-ben egy régészcsapat tüzetesebben szemügyre vette a romokat, és egymásutánban 13 különböző sírt fedezett fel. Az egyes sírokban megtalált kegyeleti tárgyakból és felajánlásokból következtetve képet kaptak az egykori mocsika társadalom hierarchikus felépítéséről.

A piramis legtetején találták meg a legértékesebb tárgyakkal teli sírt, majd egyre lejjebb haladva újabb sírkamrákat fedeztek fel. Minél lejjebb haladtak, annál kisebbek és jelentéktelenebbek voltak a sírkamrák, ebből is következett, hogy az uralkodó lehetett a legfelső sírkamrában. Az egyetlen kivétel a piramis legalján talált, igen értékes tárgyakkal teli kamra, ahol feltételezések szerint egy idősebb uralkodó nyugodott. Mivel az egészet egy ma már Sipánnak nevezett területen találták, így a legfelső sírból származó maradványokat "El Senor de Sipan" (Sipan ura) névre keresztelték.

Walter Alva perui régész, akinek nevéhez az legfelső sírkamra feltárása fűződik, azt állítja, hogy a Peter Fuchs által felfedezetett teret egy feltehetően fejlett civilizációval és stabil gazdasággal rendelkező nép építhette. Ezek a feltételek ugyanis nélkülözhetetlenek egy ilyen rituális hely létrehozásához.

"A lelet azt bizonyítja, hogy az Újvilág lakossága ugyanúgy képes volt fejlett civilizáció létrehozására, mint a régi világé" - mutatott rá Ruth Shady perui régész, aki 2001-ben került az újságok címlapjára az i.e. 2627-ben épült Caral felfedezésével. A lelet akkor azt mutatta meg a világnak, hogy a mezopotámiai és egyiptomi civilizáció kortársaként az amerikai kontinensen egy komplex városi központ virágzott, 1500 évvel előbb, mint korábban feltételezték.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár