2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elfogadták a melegek együttélését a középkorban

2007. augusztus 29. 12:00

Egy amerikai történész meglepő bejelentéssel állt elő: 600 évvel ezelőtt a középkori Európában elfogadott és jogilag is szabályozott lehetett a meleg párok együttélése.

A pennsylvaniai Shippensburg Egyetem történésze, Allan Tulchin szerint történeti bizonyítékok sokasága, így végrendeletek és sírok tömkelege utal arra, hogy a homoszexuális kapcsolatok a középkorban elfogadottnak számítottak. "A ma elfogadottnak számító együttélésben semmi új nincs, hiszen például a középkorban sem számított tabunak" - áll a Live Science című tudományos magazinban.

"A nyugati családszerkezet sokkal változatosabb volt, mint azt ma sokan gondolják" - írta Tulchin a Journal of Modern History című folyóirat 2007 szeptemberében megjelenő számában. Szerinte ugyanis a nyugati jogrendszer változatosságába a melegek együttélése könnyen belefért.

A történész a késő középkori Franciaországból és Közép-Európából olyan jogi szerződéseket mutat be, amelyek az "affrèrement" (testvérség) szó használatával utalnak a különleges viszonyra. A szerződésben a testvérek a házassági szerződésekhez hasonlóan jegyző és tanú előtt együttélést fogadtak, és megosztották egymással vagyonukat. Ezt elsődlegesen persze azok a vértestvérek használták, akik szüleik halála után nem akartak osztozni a vagyonon, inkább az együttélést választották.

Tulchin szerint azonban ilyen jogi szerződést használták a saját nemüket preferáló, egyedülálló férfiak is. Azt persze nem lehet tudni, hogy a kapcsolatok közül melyek voltak szexuális tartalmúak, ám "nem is ez számít, csak az a fontos, hogy szerették egymást, és a közösség ezt jogilag is akceptálta".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár