2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mogyorózó melegemlékmű Torontóban

2005. június 22. 12:16

Hevesen vitatott emlékművet emeltek Torontóban egy kétszáz évvel ezelőtt élt bírónak, aki letolatta egy nemi erőszak gyanúsítottjainak nadrágját és saját kezűleg tapogatta végig a nemi szervét bizonyíték után kutatva. A kanadai nagyváros népes meleg közössége hősének tekinti az addig köztiszteletben álló bírót, akit a szokatlan bizonyítási aktus nyomán homoszexuálisként bélyegeztek meg és elűztek városából.

A több mint 4 méteres gránit és bronz alkotás egy elegáns öltözetű fiatalembert ábrázol, keménykalappal a fején és sétapálcával a kezében. Az emlékmű talapzatán felirat tájékoztat az 1810-ben történt különös történelmi epizódról, egy bronzplaketten pedig látható is a jelenet, amelyben a bíró hátulról "megmogyoróz" egy férfit, akinek térdig le van eresztve a nadrágja. Alexander Wood azt a hibát követte el, hogy a szó szoros értelmében saját kézbe vette egy megerőszakolt nő ügyét. Az áldozat azt mondta, hogy dulakodás közben megkarmolta támadója nemi szervét. Wood felsorakoztatta a gyanúsítottakat, megparancsolta nekik, hogy tolják le a nadrágjukat, majd saját kezével és szemével kereste a karmolás nyomait.

A Skóciából bevándorolt, kereskedő, polgárőr és bíró létezését ma a totális feledés homálya borítaná, ha nem keveredik ebbe a furcsa botrányba. Még az is lehet, hogy nem volt homoszexuális, ám a szokatlan bizonyítási eljárás nyomán tarthatatlan lett helyzete. Wood úgy döntött, hogy önként elmegy Torontóból, amiért cserébe nem indult ellene eljárás "hivatali visszaélés miatt". Az "obszcén" emlékmű megosztja a közvéleményt: sokan furcsállják, hogy egy "perverznek" állítottak szobrot, amely szerintük egyáltalán nem illik a családbarát idegenforgalmi célpontként reklámozott torontói belvárosba, mások szerint viszont aligha kelt különösebb megütközést egy olyan negyedben, ahol mindennapos a kézen fogva sétáló vagy csókolózó egynemű párok látványa.

A városi tanács szerint mindenesetre Wood nem azzal érdemelte ki az emlékművet, hogy mit tett vagy mi volt - még az sem világos, hogy valóban homoszexuális volt-e - hanem azért, ami történt vele: elűzték városából vélt mássága miatt.

A félig közpénzből készült műalkotás a torontói melegnegyed, a Gay Village főutcája, a Church St. déli végének a fényét emeli. Az emlékművel azért is tisztelegnek a torontói melegek a bíró előtt, mert valaha az ő tulajdona volt az a terület, ahol a mai "melegfalu" áll.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár