2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A japán ellentámadás kudarca: az elfelejtett tengeralattjáró-háború IV.

2007. július 18. 13:00 Tóth Ákos

1944-re már látszott a háború vége, és a tengelyhatalmak minden fronton visszavonulásra kényszerültek. A Csendes-óceánon az amerikai offenzíva már a japán birodalom utolsó bástyáihoz közeledett.

Az előbbit Nimitz admirális, az utóbbit pedig MacArthur tábornok kívánta elfoglalni. Ezek után viszont már az eredetileg is japán felségterületnek számító szigetek következtek. Mint nevükből is kitűnik, a célpontok szigetek voltak, amelyeket egy tengerről kiinduló támadással lehetett csak elfoglalni. A Fülöp-szigetek azonban speciálisnak számítottak, hiszen ott már városi harcra, és páncélos ütközetekre is számíthattak a nyílt, vagy dzsungelben zajló összecsapásokhoz szokott amerikaiak. Ráadásul a japánok ott készítették elő az utolsó offenzívájukat, mellyel véleményük szerint kivívhatták volna a végső győzelmet.

A USS Darter vízrebocsátása, 1943

1944. október 23-án két amerikai tengeralattjáró, a USS Dace (GATO osztály), és a USS Darter (GATO osztály) épp a Palawan átjáróban hajózott, amikor szembetalálkoztak a japán támadó flottával. Közelebbi információjuk nem lévén, a támadás mellett döntöttek. Nem voltak (nem is lehettek) tisztában azzal, hogy a kiszemelt célpontok milyen fontos szerepet játszottak a japán hadvezetés későbbi - sorsfordítónak tartott - terveiben. A két hajó miután elsüllyesztett több nagyobb egységet, kénytelen volt elhagyni a térséget. Életüket ugyan megkeserítette egy japán repülőgép, de - a Darter megfeneklése után - a két hajó legénysége végül győztesként érkezett a flottabázisra. A japán ellentámadást ugyan nem ők állították meg, de nagy szerepük volt abban, hogy a későbbi Leyte-öbölben zajló ütközet amerikai győzelemmel zárult.

A másik nagy offenzíva térségében (Mariana-szigetek) szintén érdekes események játszódtak le. A történelem az ütközetet csak az amerikai fölényre utaló "Mariana-szigeteki nagy pulykalövészet" néven emlegeti. Ebben a csatában vett részt a USS Cavalla (GATO osztály) tengeralattjáró, amely az év februárjában került ki a tengerre. A Cavalla az addigi legnagyobb fogást könyvelhette el magának az amerikai tengeralattjárók történetében, hiszen kiszemelt célpontja a japán Shokaku repülőgép-hordozó volt. A 6 kilőtt torpedó elég volt, hogy a hatalmas hajó végleg elpusztuljon, és a csata hevében a japánok kulcsfontosságú egységet vesztettek, amely egyben az ütközet végkimenetelére is komoly hatással volt.

Mindezek a sikerek pedig csak előrébb hozták Japán számára az elkerülhetetlent, a háború elvesztését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár