2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Három város osztozik Szent Erzsébeten

2007. július 9. 17:00

Két ország és három város vallja magáénak Árpád-házi Szent Erzsébetet, a kereken 800 évvel ezelőtt született tragikus sorsú magyar királylányt.

A Szent Erzsébet-évet ünneplő Magyarország mellett a német Wartburg és Marburg városa vallja magáénak IV. Béla király testvérét, aki 1207-ben született Sárospatakon. A krónikák szerint egész életében a szegényekről gondoskodott, sírja mellett számos csodás esemény történt.

Az idei németországi megemlékezések csúcspontját az a kiállítás jelenti, amelyet a türingiai Wartburg várában rendeznek, ott ahol a magyar királylány négyéves korától tizenhat évet töltött. A kiállítást két német tartomány miniszterelnöke és Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke nyitotta meg, nem egymással versengve, hanem mintegy jelezve, hogy Árpádházi Szent Erzsébet nemcsak Magyarországé, hanem Türingia és Hessen tartományé, azaz Sárospatak mellett Wartburg és Marburg városáé is. A kiállítás összeállítását a Nemzeti Múzeum és a Budapesti Történeti Múzeum is segítette.

Szent Erzsébet huszonévesen Wartburgban és Marburgban egyaránt segítette a szegényeket és a betegeket, kórházat és templomot hozott létre, s nevét a katolikusok és a protestánsok egyaránt imába foglalták. Ily módon - tartják Németországban - Türingiai Szent Erzsébet nemcsak a szegényeket és az elesetteket segítette, hanem saját eszközeivel a vallásokat is egyesítette. Szent Erzsébetet egész Németország tiszteli, s róla rendszeresen megemlékezik szinte valamennyi tartomány, Bajorországtól Baden-Württembergig, miközben Türingia az "érintettség" kapcsán ezt immár harmadszor teszi a mostani, a "Türingiai Erzsébet egy európai szent" címmel megrendezésre kerülő 3. türingiai tartományi kiállítással.

A kereken 800 évvel ezelőtt, 1207-ben II. András magyar király és Merániai Gertrúd harmadik gyermekeként, Sárospatakon született magyar királylány négy éves korában, 1211-ben került Wartburg várába. Annak idején, az akkori szokásoknak megfelelően a politikai kapcsolatok építéséért áldozták fel őt, eljegyezve a türingiai tartományi gróf tizenhárom éves fiával. Miközben mesés hozománnyal érkezett - négyévesen - új otthonába, nem sokkal később meghalt kijelölt vőlegénye. Erzsébet tizennégy éves korában az örökössé vált kisebbik fiú, IV. Lajos tartományi gróf felesége lett. Három gyermekük született, mielőtt férje korán meghalt.

Erzsébetre ezt követően megpróbáltatások sorozata várt, Wartburgból elűzték, s Marburgban talált menedéket, s ott élt 1231-ben bekövetkezett haláláig. A krónikák szerint nemcsak fiatal volt, de páratlanul szép is. II. Frigyes császár feleségül is kérte, de ő nemet mondott. Csatlakozott a ferencesek rendjéhez, lemondott gyermekeiről, hogy csak a jótékonykodásnak élhessen. Miközben ő mindenkivel szemben segítőkész és könyörületes volt, a sors épp vele szemben tanúsította a legnagyobb könyörtelenséget, huszonnégy évesen elragadva őt az élők sorából.

Árpádházi Szent Erzsébet vagy - mint a németek vallják - Türingiai Szent Erzsébet ma nemcsak Magyarországé, s nem is Németországé, hanem egész Európáé. Magyarország - Sárospatakkal az élen -, s Németország Türingia és Hessen tartomány vezényletével egész évben emlékezik és ünnepel. De emlékezik és ünnepel egész Európa is.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár