2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborús sérelmek miatt követelnek szavazati súlyt a lengyelek

2007. június 25. 15:00

A lengyel kormányfő szerint Varsó a II. világháborúban elszenvedett vérveszteségre hivatkozva követel magának nagyobb szavazati súlyt az EU döntéshozó szerveiben.

Kaczynski a varsói rádiónak nyilatkozva arról beszélt, hogy ha nem lett volna a világháborús emberveszteség, akkor ma Lengyelországnak nem 38, hanem 66 millió lakosa volna. Ezzel a hipotézissel indokolta a politikus hazája igényét nagyobb szavazati arányra az Európai Tanácsban.

A bonni General-Anzeiger a fentiek alapján úgy véli, hogy immár kételkedni kell a lengyel miniszterelnök politikai beszámíthatóságában. A varsói igények `indoklása` nem egyéb színtiszta revansizmusnál, amelyre nehéz higgadtan reagálni. `Lehetetlennek tartom ezt a nyilatkozatot` - közölte a Frankfurter Allgemeine Zeitunggal a bajor miniszterelnök. Edmund Stoiber szerint `ha úgy vitázunk, mint Jaroslaw Kaczynski, akkor elfelejthetjük az európai integrációt`.

Csak derültséggel lehetne nyugtázni a Kaczynski-fivérek ötletgazdagságát, ha nem volna olyan borús az EU fejlődése, ami főleg a Varsóból érkező orvlövéseknek köszönhető. Csakhogy a helyzet komoly: a lengyel vezetés szó szerint érti azt, amit mond. A történelmi traumák iránti teljes megértéssel együtt is: ez a varsói érvelés végleg kiveri a biztosítékot - írta a mainzi Allgemeine Zeitung.

A németek iránti erős lengyel ellenszenv megnyilvánulásának minősíti Kaczynski nyilatkozatát a lüneburgi Landeszeitung, rámutatva: 62 évvel a háború után nincs helye efféle "számítgatásoknak". A lengyel fivérek nyilván arra játszanak, hogy más nemzetek is előhozakodnak a maguk számlájával. A Lübecker Nachrichten szerint az EU nem a háborús borzalmak fel- és beszámításának a fóruma, hanem azok meghaladásáé - anélkül persze, hogy elfelednénk őket. Aki újból előhívja a múlt gonosz szellemeit, az mindenütt szabadjára engedi őket. Alkalmasint Németországban is, amit éppen Lengyelországnak nem kellene akarnia.

Kár, hogy tirádái közben Kaczynski folyamatosan elhallgatja a legújabb kori német-lengyel történelmet: Willy Brandt térdre esését a varsói gettó áldozatainak emlékműve előtt, vagy Helmut Kohl őszinte kiállását Lengyelország EU-belépéséért - mutat rá a bielefeldi Neue Westfälische.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár