2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Adatbázisban a világháború eltűnt katonái

2007. június 20. 09:00

A múlt héten jelentették be, hogy elkészültek azzal az elektronikus adatbázissal, amely a második világháborúban eltűnt és azóta sem azonosított katonák adatait tartalmazza.

A három éve tartó munkálatok kezdetén a kutatók azzal szembesültek, hogy a mostani vállalkozás előtt sehol nem készült hasonló, átfogó lista az Egyesült Államok katonáiról. A közel 78 ezer nevet tartalmazó adatbázist a hadifoglyokkal és eltűnt személyekkel foglalkozó történészek készítették el.

A szakértők előbb a Nemzeti Levéltár sírlistáit és elesett katonák jegyzékeit digitalizálták, majd az elektronikus adatokat összehasonlítva szűrték ki az ellentmondásos neveket. Ezeket aztán további levéltári forrásokkal egészítették ki, majd az adatbázist a Washingtoni Statisztikai Központ több ezer személyi aktájával bővítették ki.

A munkálatok ezzel azonban nem értek véget: a szakemberek kiemelik, hogy további, még ma is ismeretlen háborús áldozatokat keresnek, akiket a megfelelő dokumentációk birtokában tesznek majd fel a listára. Az új névsor a kutatóknak, elemzőknek és családtagoknak a második világháború ismeretlen sírjainak és maradványainak azonosításában is segít majd.

Akiket pedig az adatbázis alapján sikerül azonosítani, lekerülnek a listáról, és maradványaikat átszállítják az adott családok által kért temetőkbe. A lista a koreai, vietnami és öböl-háborús eltűntekkel együtt a http://www.dtic.mil/dpmo oldalon szabadon böngészhető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár