2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar expedíció visz százéves fényképeket Mongóliába

2007. június 4. 13:00

Mongóliáról készült korabeli fényképeket küld ajándékba az ulánbátori Mongol Történeti Múzeumnak a szerdán induló Góbi-expedíció tagjaival a Magyar Nemzeti Múzeum.

Az expedíció tagjai, akik egy hónap alatt lóháton szelik át a mongol Góbi-sivatagot, Radnóti Andor magyar származású volt mongol egészségügyi főbiztos fényképeit és a múzeum üzenetét viszik magukkal ajándékba a Mongol Történeti Múzeumba. Az 1900-as évek elején készült fényképeket a múzeum vezetése a mongol nagykövet társaságában adja át az expedíció tagjainak.

A ceremóniát a Dzsingisz kán-kiállítás közös megtekintése előzi meg, ahol az expedíció tagjai kipróbálhatják a nomád íjat és a mongol páncélzatot. Ezt követően az udvaron felállított jurtában Lőrincz L. László író számol be a mongol nomádok szokásairól.

Az expedíció tagjai nyolc hónapos felkészülést követően indulnak útnak. A csapat a Góbi-sivatag mongóliai szakaszán vonul keresztül Dalanzadgad és Altáj település között.  Az expedícióban résztvevők többsége a Lucullus Baráti Társaság tagja. A csoport azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy korábban  az Északi-sarkon paprikás csirkét főzött, majd idén a Budapest-Bamako ralin indított csapatot, amelynek tagjai tevehúsos tarhonyát készítettek a résztvevőknek Mauritánia fővárosában. A mongol sivatagi expedíció - várhatóan július közepén - ugyancsak paprikás csirke főzéssel zárul.

Az expedíció fő célja a kulturális misszió mellett, hogy megismerjék a nomád gasztronómia hagyományait. Ezen túl keletkutatói, orvosi és rádiótechnikai méréseket végeznek, és a kutatási eredményeket elektronikus adathordozókon dokumentálják.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár