2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Beperelték a kincsvadászokat

2007. június 1. 16:00

Keresetet nyújtott be a spanyol kormány annak megakadályozására, hogy egy floridai kincsvadász cég eltulajdonítsa a spanyol hajók gyomrában talált értékeket.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a peranyag nem hivatkozik közvetlenül az Odyssey Marine Exploration elnevezésű amerikai kincskereső vállalkozás május 18-i felfedezésére, amikor 500 millió dollár (mintegy 93 milliárd forint) értékű, gyarmati időkből származó ezüstpénzt leltek az Atlanti-óceán mélyén. A szerencsés kincsvadászok akkor nem hozták nyilvánosságra a pontos lelőhelyet, csak annyit árultak el, hogy az ismeretlen eredetű, általuk Fekete hattyú névre keresztelt hajó roncsára nemzetközi vizekben bukkantak rá.

Kétséges módszerekkel dolgoztak

A spanyol kulturális miniszter azonban gyanúsnak nevezte a világ eddigi legértékesebb elsüllyedt ezüstpénzleletének tartott felfedezés körülményeit, és közölte, hogy a roncs egy hajótörést szenvedett spanyol pénzszállító vitorlás hajóé lehetett.

"A Spanyol Királyság továbbá megerősíti és ismételten leszögezi, hogy a Spanyol Királyság tulajdonának az Odyssey Marine Exploration által történő lefoglalása, elszállítása vagy más felhatalmazás nélküli háborgatása, illetve felkutatása nem engedélyezett, és a Spanyol Királyság az ilyen tevékenységekből fakadó minden jogot és jogorvoslat iránti igényt fenntart" - idézi a Reuters a washingtoni bíróságra benyújtott peranyag szövegét. A kereset megállapításait egyelőre nem kommentálta a tampai kincsvadászok szóvivője, azt azonban leszögezte a cég, hogy a Fekete hattyú nem esik a spanyol felségterület befolyása alá.

A spanyol kormányt az ügyben képviselő James Goold közölte, hogy a királyság összesen három keresetet nyújt be az Odyssey ellen, hogy megtorpedózza különböző elsüllyedt hajókra (köztük a Fekete hattyúra) formált igényét. A meghatalmazott ügyvéd szerint azért kellett jogi útra terelniük az ügyet, mert az Odyssey tevékenysége körül rengeteg a bizonytalanság és titkolózás, s a vállalkozás ismételt kérés ellenére sem adott felvilágosítást az általa felfedezett hajóroncsokról.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár