2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Húsz évig raboskodtak Kínában a CIA ügynökei

2007. május 18. 13:00

Jack Downey és Richard Fecteau a kémkedés történetének legkülönösebb fejezetét jegyzik: miután egy kettős ügynök elárulta őket, 20 évig voltak börtönben Kínában.

A Trópus hadművelet kudarca

Journal of the American Intelligence Professional című CIA folyóiratban megjelent két amerikai ügye a geopolitka áldozataivá vált hétköznapi emberekről szól. A két férfi 1952-ben frissen diplomázott: Jack Downey a Yale-en végzett, Richard Fecteau pedig Bostonban. Downey 22 évesen, 1951-ben csatlakozott a CIA-hoz, míg Fecteau 24 éves volt, és csak pár hónapja dolgozott a CIA-nak. Mindketten az első bevetésükre vártak.

A szöktetési eljárás

1952. júniusában az Egyesült Államok öt kínai származású ejtőernyőst dobott le Mandzsúriában, akiknek az volt a feladatuk, hogy a kommunista rendszer destabilizálása érdekében lépjenek kapcsolatba a helyi kormányellenes erőkkel, és hajtsanak végre gerillaakciókat. A csoport, amelynek kiképzésében Downey is részt vett, novemberben rádión az üzente, hogy fontos dokumentumok kerültek a birtokukba, és egyik tagjukat repülővel kellene felvenni. Ez kockázatos eljárás volt, mivel a gépnek alacsonyan kellett szállnia, és egy alumínium rudak közé kifeszített kötélre erősített hámot kellett elkapnia, amibe valakit beszíjaztak.

November 29-én a C47-es amerikai repülőgép terv szerint felszállt a Koreai-félszigetről: a teherszállítót Norman Schwartz és Robert Snoddy vezették; a csörlőnél pedig Downey és Fecteau ült. Javában tombolt a koreai háború, így mindkét férfi tisztában volt a "Trópus" hadművelet kockázatával. Egyikőjük sem tudta azonban, hogy csapdába repülnek: a kínai ejtőernyősöket ugyanis földet érésük után azonnal elfogták, és kettős ügynökké képezték át őket, hogy csapdába csalják az amerikaiakat.

A foglyok a kínai börtönben

Éjfél körül az ügynökök megpillantották a földön a megbeszélt fényjelet, a pilóták leeresztették a gépet a találkozási pont fölött, ahol egy férfi várta, hogy felvegyék. Abban a pillanatban, amikor a repülőnek fel kellett volna vennie az ügynököt, két légelhárító fegyverrel tüzet nyitott a pilótafülkére. A pilóták meghaltak, a motor leállt, a repülő pedig a fák közé zuhant. Downey és Fecteau túlélték a zuhanást, kimásztak a roncsból, ahol körülvették őket a kínaiak. A két amerikait megkötözték, berakták egy teherautóba és Mukdenbe, Mandzsúria legnagyobb városába vitték, ahol megbilincselve külön cellába helyezték el őket.

Mivel a repülő nem tért vissza, a CIA konstruált egy történetet arról, hogy Downey és Fecteau a hadsereg civil alkalmazottaiként egy kereskedelmi repülőgép fedélzetén utazva Japántól nyugatra a tengerbe vesztek. A két férfit halottnak nyilvánították, majd részvétnyilvánító levelet küldtek családjaiknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár