7 végzetes pillanat

A berlini fal születése

2007. május 16. 14:00

1961-ben Walter Ulbricht keletnémet vezeztő utasítására lezárták a Nyugat-Berlin felé vezető átjárókat, és a várost vasfüggönnyel vágták ketté.

EGK-csúcsot rendeztek Párizsban: a hat tagország államfőjének csúcstalálkozóján megállapodtak a szorosabb együttműködéséről. Júliusban Görögország is belépett a szervezetbe. Új főtitkárt választott a NATO: Paul Henry Spaak helyébe Dirk Ulko Stikker holland politikus és diplomata lépett.

Jugoszlávia értekezletet tartott Belgrádban: a tömbön kívüli 25 állam a világbékéről, a gyarmati rendszer, az imperializmus és a faji megkülönböztetés elleni harcról, valamint a leszerelésről és az önrendelkezési jog tiszteletben tartásáról tanácskozott.

Moszkvában a desztalinizálás második hullámát bevezető XXII. SZKP Kongresszus határozata szerint Sztálinnak nem volt többé helye a Vörös téri mauzóleumban. Az első ember a világűrben: Jurij Alekszejevics Gagarin április 12-én a Vosztok-1 űrhajóval elliptikus pályán, 175 és 327 km közötti távolságban megkerülte a Földet.

XXIII. János pápa a Mater et magistra című enciklikájában a munkavállalók korlátlan beleszólási jogát és a termelőeszközök tulajdonában való részesedését sürgette.

John F. Kennedy lett az új amerikai elnök, a 35. elnök 44 évével a legfiatalabb volt a hivatalban. Bécsben Nyikita Sz. Hruscsov szovjet pártfőtitkárral találkozott, és eredménytelenül folytattak eszmecserét a leszerelési kérdésekről. Kudarcba fulldt a kubai emigránsok partraszállási kísérlete a Disznó-öbölben. Megkezdték a berlini fal építését: augusztus 14-én a hajnali órákban az NDK határőrei lezárták a határt a város két fele között.

Kirobbant a kurd felkelés: Musztafa Barzáni kurd vezető Irak északi részében független államot kiáltott ki. Az iraki központi kormány háborút indított ellenük.

Algériában meghiúsult a tábornoki puccs: a függetlenséget ellenző francia katonai vezetők puccsot kíséreltek meg De Gaulle ellen, ám az kudarcba fulladt. A felek robbantásokkal és merényletekkel harcoltak tovább.

Magyarországon kivégezték az 1956-os forradalmat követő megtorlás utolsó halálos áldozatát, Nickelburg Lászlót. A kutatók bejelentették a fóliasátor kifejlesztését, szabályozták az útlevélhasználatot és a cigánykérdést, majd augusztusban Kádár lett a miniszterelnök. Decemberben megkülönböztető magatartás miatt hívták haza az albániai nagykövetet.

1961-ben született Lisa Gerrard zenész, Enya zenész, Michael J. Fox színész, Boy George zenész, Diana hercegnő, Barack Obama politikus, Eszenyi Enikő színésznő, Lothar Matthäus labdarúgó, Eddie Murphy színész, George Clooney színész, Gyurcsány Ferenc politikus, Martin Gore zenész. Az év híres halottja volt Dashiell Hammett író, Paul Wittgenstein zongorista, Gary Cooper színész, Carl Jung pszichiáter, Erwin Schrödinger fizikus, Hatvany Lajos, I. Zog albán király, Ernest Hemingway író, Roska Márton régész, Tildy Zoltán politikus, Rózsahegyi Kálmán színész, Györgyi Dénes építész.

Szeretne többet tudni?

Böngésszen az 1961-es év további eseményei között!

A 100 év - 100 kép filmsorozat többi epizódja megtekinthető az alábbi weboldalon: http://www.tv-history.tv

Kölcsönözze ki a sorozat többi részét és nézze meg közel DVD minőségben a T-Online Tékában!
2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!