2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor a humorban még nem ismertek tréfát

2007. május 11. 16:00

A Budapesti Történeti Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet rendezésében 2007. május 18-án Kabaré 100 címmel nyílik kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban.

A Budapesti Történeti Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet rendezésében 2007. május 18-án Kabaré 100 címmel nyílik kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban. A Múzeumi Világnaptól látogatható tárlat a műfaj hőskorát eleveníti fel, amikor íróink legjava, köztük Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Molnár Ferenc, Gárdonyi Géza, Heltai Jenő és Karinthy Frigyes voltak a kabaré szerzői, megteremtve egy addig ismeretlen műfajt, az irodalmi kabarét.

A kabaré magyarországi meghonosodásakor francia elődjéhez állt közelebb. Pesten és Párizsban egyaránt a sanzoné volt a főszerep, ám a műsorok szerkezete a berlini mintát követte. Jelenetek, monológok, versek váltották egymást, és persze a mindig ízléses drámai sanzonok. A műsorszámok közötti szünetekben pedig a konferanszié figurájának megteremtője, az újságíróból lett kabaréigazgató Nagy Endre nevettette a pesti dámákat s urakat. Hogy mindezen túl minek köszönhette népszerűségét a kabaré? Talán annak is, hogy kezdettől fogva társadalmi kritikát gyakorolt, az újságírás gyorsaságával reagált a napi eseményekre, tréfálkozva mondott ki keserű igazságokat, azaz egyfajta történetírást jelentett.

A János vitéz Iluskájaként megismert kabaré-énekesnő, Medgyaszay Vilma tüll kendője, kézi tükre, kedvenc kutyájának féltett fotója, vagy a New York Kávéház márványasztala Nagy Endre, Heltai Jenő, Molnár Ferenc kézjegyével. Néhány tárgy a kiállítottak sokaságából, melyek az egykori kabaréhelyszínek, az előadott sikeres műsorszámok, a színészek, és nem utolsósorban a halhatatlan szerzők előtt tisztelgő kiállítás részét képezik.

A tárlat látogatói eredeti hangfelvételen hallgathatják Nagy Endrét, régi kabaréjeleneteket nézhetnek meg, egy pénztárkönyv segítségével bepillantást nyerhetnek az akkori bohémvilág mindennapi gondjaiba, és láthatják azokat a korabeli színes karikatúrákat, amelyek a magyar kabaré nagy alakjairól, többek között Kabos Gyuláról és Békeffi Lászlóról készültek.

A Budavári Palotában szeptember 20-ig látható kiállításon az egykori szórakozóhelyet idéző enteriőrben filmek, fotók, hangfelvételek és eddig ki nem állított relikviák adják vissza a századelő e sajátos intézményének hangulatát. A kiállítást Farkasházy Tivadar nyitja meg május 18-án délután 3-kor.

Cím: Budapesti Történeti Múzeum 1014 Szent György tér 2. (Budavári Palota E épület)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár